Unes 300 persones s'han concentrat aquest dimarts a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar la mort de dues germanes que dilluns es van suïcidar hores abans de ser desnonades del pis on vivien al barri de Sant Andreu. El portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Juanjo Ramón, ha assenyalat que darrere d'aquest tràgic fet hi ha un "sistema criminal" que "provoca desesperació" a les famílies que estan pendents d'una ordre de desnonament, i ha exigit a l'administració que adopti mesures per acabar amb la problemàtica. "És un drama estructural", ha reiterat. Segons la PAH, Catalunya és el territori amb més desnonaments, se'n practiquen uns 32 al dia.
Alguns dels missatges més repetits a les pancartes han estat: "Un desnonament, un suïcidi. D'això en direm homicidi", "Pel dret a l'habitatge" o "Menys turisme. Més humanitat".
Ara mateix a la Pl. Sant Jaume
— PAH Barcelona (@PAH_BCN) July 2, 2024
No són suïcidis són assassinats! pic.twitter.com/pQR53VYoHu
"No són suïcidis, són assassinats"
La plaça Sant Jaume s'ha omplert aquesta tarda de pancartes amb el lema "No són suïcidis, són assassinats". En aquesta línia anava també el comunicat que ha llegit la PAH, que ha recordat que no ha estat un cas aïllat i que les autoritats ja van trobar sense vida un home de 70 anys el març d'enguany a Sabadell, també el dia que havia de ser desallotjat.
La plataforma ha expressat la seva repulsa davant els fets i han exigit a les administracions que acabin amb "l'especulació i la mercantilització" de l'habitatge, que "ha deixat de ser un dret" a Barcelona. "Quan la vida de dues germanes val 9.000 euros, és el moment de reflexionar en quin tipus de societat vivim i en què volem viure", han lamentat. Un cop enllestit el discurs, els manifestants han guardat un minut de silenci en memòria de les dues dones i per totes les víctimes que han perdut la vida en circumstàncies similars.
L'Ajuntament de Barcelona i el Govern lamenten el suïcidi
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha lamentat aquest dimarts el suïcidi de les dues germanes just abans de ser desnonades i ha admès que es tracta de "la cara més dura i dramàtica" de l’emergència residencial, un dels problemes més greus de la ciutat. El batlle ha defensat la necessitat de garantir aquest dret i ha demanat "corresponsabilitat" i "més pressupost" al Govern i a l’Estat. "Els ajuntaments arribem fins on arribem", ha advertit. El consistori assegura que tècnics de la regidoria de Serveis Socials havien intentat posar-se en contacte amb les germanes per oferir-los assistència en diverses ocasions, però que mai van tenir resposta.