El Departament d'Acció Climàtica ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules en l'ambient a Barcelona i 39 municipis de la seva conurbació. Tots formen part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric. L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental. L'objectiu d'aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar l'episodi. La mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dilluns van ser superiors al límit de 50 µg/m³ en dues estacions de mesurament. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 µg/m³ durant aquest dimarts.

La previsió és que la situació d'estabilitat atmosfèrica persistirà i les condicions de dispersió no milloraran. D'altra banda, els nivells a la resta de Catalunya són moderats i en alguns punts s'estan donant superacions del valor límit. Es farà un seguiment exhaustiu i es valorarà diàriament si cal mantenir l'avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules o bé desactivar l'avís preventiu.

L'avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutat perquè prioritzi el transport públic, notificar a les activitats industrials i obres públiques que activin els protocols previstos i recomanar aturar o reduir les obres amb materials pulverulents.

Recomanacions i consells

En aquest sentit, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa el seu Protocol d’actuació per episodis ambientals d’elevada contaminació atmosfèrica, i fa les següents recomanacions i consells a la ciutadania, a les empreses i als ajuntaments metropolitans:  

Mobilitat:  

-Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.  

-Utilitzar el transport públic.  

-Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…).  

-Utilitzar el cotxe compartit.  

-Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).  

-En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes. 

Climatització:

-Regular la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i baixar-la a l’hivern. Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa… i evitar-ne les purgues i les arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres d’aquestes calefaccions.  

Obres:

L’AMB duu a terme les mesures següents a les obres públiques que té contractades, i recomana als ajuntaments que facin el mateix:  

-Incrementar la freqüència d’aplicació de reg (amb aigua freàtica o reutilitzada, sempre que sigui possible) i neteja en l’àmbit de l’obra.  

-Minimitzar els desplaçaments dels vehicles i maquinària de les obres, així com el temps que estan en funcionament.  

-Assegurar que els vehicles i el material d’obra que puguin generar pols estiguin correctament tapats amb lones protectores.  

-Reduir el transport de matèries primeres o mercaderies.  

-Restringir les activitats pulverulentes de les obres: treballs de moviments de terres, enderrocs (incloses les operacions de descàrrega de material d’obra o equivalent), operacions de tall segons la fase d’obra, la dimensió i el nivell de risc d’aquesta obra i la proximitat a estacions de la XPVCA amb superació de nivells.  

-Evitar la producció i l’aplicació d’asfalt.