Després de gairebé 143 anys en obres, la construcció del temple de la Sagrada Família de Barcelona està en el tram final, esperonada per les xifres rècord de visitants, amb 4,8 milions el 2024 i l’augment d’ingressos, que garanteix poder finalitzar aquest 2025 la Torre de Jesús —per inaugurar-la el 2026—, i la Capella de l’Assumpta —que tancarà el temple pel carrer Provença—, mantenint la voluntat d’enllestir el temple en una dècada; amb tot, ja prefigura la data del 2035 quan, fins ara,  es preveia la de 2033. Ara bé, el pròxim gran repte constructiu, de fet, la gran part encara pendent, serà també la més complicada: es tracta de la façana de la Glòria, la que donarà al carrer Mallorca i que inclourà, probablement a posteriori, la polèmica escalinata d’accés que pot comportar expropiacions de veïns.

🧳 La Sagrada Família tanca el 2024 amb rècord històric de visitants: 4,8 milions

Tal com estava previst, les obres en aquesta façana ja han començat i, segons ha indicat el conseller delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, en la presentació de la Memòria 2024, ja s’han realitzat els fonaments de les quatre torres d’aquesta façana, que seran similars a les torres històriques de les façanes del Naixement i la Passió, però més altes, i els fonaments del Baptisteri, el qual se situarà a l’esquerra d’aquesta façana. L’avançament de les obres, a més, comportarà que en els mesos vinents es comenci a aixecar una bastida que permeti treballar en la façana, de la qual el 23 de gener es van demanar els permisos necessaris a l’Ajuntament, amb la previsió de tenir-los aprovats les setmanes vinents. No es preveu que aquesta bastida comporti afectacions al trànsit, ja que se situarà íntegrament sobre la vorera, amb un pas per sota per a vianants.

Ara bé, aquesta façana té almenys dues complicacions afegides respecte de les altres: la primera, prou coneguda, és que a causa de la diferència de cota entre el carrer Provença i el carrer Mallorca, la porta principal queda uns quatre metres per sobre del nivell d’aquest segon carrer i, per accedir-hi hi ha prevista una escalinata que, a més, dotaria el temple d’una entrada monumental. La segona complicació és que el disseny de la façana inclou una sèrie d’hiperboloides en voladís, és a dir, que surten del solar on se situa el temple i, per tant, requereixen permisos especials.

Què es podrà construir?

Tot plegat fa que, de manera reiterada, des de la Junta Constructora, s’insisteixi en el fet que disposen dels permisos per aixecar l’obra “en la seva verticalitat”, un concepte que deixa fora, i en el millor dels casos, per a més endavant, tota la qüestió de l’escalinata, però també una part del que és la mateixa façana. Així ho va mostrar aquest dijous el mateix Camps amb l’ajuda de dues maquetes que mostren exactament què es podrà construir i què no d’acord amb els permisos actuals atorgats per l’Ajuntament, a l’espera que s’aconsegueixin nous permisos per, d’una banda, finalitzar tota la façana, i de l’altra, construir l’escalinata d’accés. 

Balanç 2024 Sagrada Familia / Foto: Carlos Baglietto
El conseller delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, mostra dues maquetes de la façana de la Glòria. A l'esquerra, maqueta de tot el projecte constructiu, i a la dreta, maqueta que només inclou allò que es té permís per construir / Foto: Carlos Baglietto

En concret, i tenint en compte que la maqueta de l’esquerra -segons les imatges- presenta el projecte complet i, la de la dreta, el que hi ha autorització per fer en l’actualitat, la Sagrada Família té permís per construir tota l’estructura de la façana i les seves quatre torres, més les vuit columnes que suportaran l'inici del pòrtic d’hiperboloides previst, tota una construcció que suposa acabar la façana en alçada i amplada, però no en profunditat, ja que tota l’obra se circumscriu a la finca que ocupa la Sagrada Família, és a dir, l’illa de l’Eixample entre els carrers Mallorca, Sardenya, Provença i Marina.

Què no es podrà fer (de moment)?

Per contra, de moment no es podrà treballar en un rengle exterior de sis columnes que sustenta una sèrie d’hiperboloides en voladís que sobresurten uns cinc metres de la finca, que tampoc es podran construir. De fet, aquest voladís se situarà a uns vint metres d’altura i, per tant, tot i estar fora del solar, no interfereix el pas dels vehicles, però, en tot cas, necessita un permís constructiu per part de l’Ajuntament de Barcelona que de moment no està sobre la taula, perquè tampoc se'n té el permís, ja que encara no hi ha solució consensuada per construir l’escalinata. Segons Camps, en l’anterior mandat de l’Ajuntament, amb Ada Colau d’alcaldessa, “es van autoritzar les obres amb la condició de fer la verticalitat de la façana”, que és en l’àmbit on ja s’està treballant.

Balanç Sagrada Familia 2024 / Foto: Carlos Baglietto
Maqueta completa del projecte de façana de la Glòria, on s'aprecia el pont que travessa el carrer Mallorca -amb el trànsit passant per sota- i l'escalinata que ocuparia part de l'illa de cases situada just al davant i ocupada actualment per edificis d'habitatges / Foto: Carlos Baglietto

Per tant, quan des de la Junta Constructora es preveu acabar la Sagrada Família en un termini d’una dècada, en realitat es fa referència a finalitzar la façana de la Glòria dins la finca, sense els voladissos, i tampoc sense la decoració escultòrica, que comprendrà més de cent figures que encara s’han d’assignar a escultors, entre els quals s'ha ofert Miquel Barceló. Dit d’una altra manera, un cop acabada aquesta construcció parcial de la façana, per bé que gairebé completa, encara quedaran parts per fer que es podrien allargar durant uns anys més. Tot plegat depèn d’arribar a un acord amb l’Ajuntament “per construir-ne la totalitat”, una negociació que, en tot cas, “està iniciada”, però a la qual no poden posar data de finalització.

I què passa amb l’escalinata?

Cal tenir present, tanmateix, que l’escalinata d’accés pel carrer Mallorca continua com a part irrenunciable dels plans de la Junta Constructora: “La Sagrada Família no renunciarà mai a l’escalinata perquè és el projecte de Gaudí i nosaltres som els seus hereus i hem de vetllar per fer el projecte sencer”, va afirmar aquest dijous contundentment el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família. Una afirmació que, a més, ja havia fet en anteriors ocasions. Ara bé, Camps també va indicar que en els tretze anys que porta en el càrrec, “el primer alcalde que ha vingut a veure l’obra ha estat Jaume Collboni”, amb qui s’han iniciat les negociacions actuals.  

Balanç Sagrada Familia 2024 / Foto: Carlos Baglietto
Maqueta completa del projecte de la Sagrada Família, que podria estar finalitzada en deu anys a excepció del pont i l'escalinata del carrer Mallorca així com els voladissos i el centenar d'escultures previstes a la façana de la Glòria / Foto: Carlos Baglietto

De fet, el govern Collboni es va fixar el repte de trobar una solució consensuada per al conflicte de l’escalinata aquest mateix mandat, encara que l’execució de la mateixa es pugui postergar. Per això mateix, Camps prefereix “no parlar d’expropiació de veïns fins que no sapiguem què ens autoritzen fer”, ja que, com a exemple, “si l’amplada de l’escala és una o altra, afectarà més o menys veïns”. Per tant, mantenint la intenció de fer l’escalinata, des de la Sagrada Família queden a l’espera “del que l’Ajuntament ens legalitzi a fer”, apuntant, això sí, “que la negociació pot ser llarga, però hi ha un camí iniciat”. En tot cas, hi ha diversos projectes sobre la taula que podrien ser la base d'una solució final que podria incloure el trasllat dels veïns afectats a nous edificis a construir en un solar proper que és propietat de la mateixa Sagrada Família.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!