Aquest dijous, 13 de juliol, està previst que s’inauguri el nou tanatori de Sants, situat a l’antiga fàbrica dels Germans Climent, al carrer Comtes de Bell-lloc, en un espai protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i que durant molts anys va funcionar com a Happy Parc, el primer txiquiparc de Barcelona. Aquest equipament funerari ha estat contínuament qüestionat pels veïns, aglutinats en la Plataforma Stop Tanatori Sants, que ja ha anunciat una mobilització el mateix dia de la inauguració a migdia per mostrar el seu rebuig a l’obertura. Ara bé, aquest tanatori, així com el projectat a la zona de la Maquinista, no es podrien construir segons la nova regulació de l’Ajuntament de Barcelona.
Segons va anunciar el govern municipal aquest cap de setmana, la Comissió de Govern ha aprovat inicialment el Pla Especial Urbanístic per a la implantació o ampliació d’equipaments funeraris, de manera que inicia la tramitació de la regulació que ha de determinar la ubicació i condicions de nous tanatoris a la ciutat. La principal característica d’aquesta nova regulació és que es defineixen unes àrees per ubicar-los amb una característica molt clara, han d’estar situats prop de cementiris, en concret a una distància no superior a deu minuts a peu, aproximadament un quilòmetre. Precisament, aquesta norma impedirà que, en un futur, es puguin construir tanatoris en zones allunyades de cementiris, com és el cas del centre de Sants.
Ara bé, el consistori també ha especificat que aquesta nova regulació exclou els equipaments funeraris que hagin iniciat ja algun tràmit urbanístic o disposin ja de llicència, i ateny exclusivament equipaments de vetlla i condicionament de persones difuntes, activitats sense cap impacte ambiental, de tal manera que no interfereix en els locals previstos a Sants i la Maquinista. Tampoc afecta els tanatoris ja en funcionament, com l'històric de Sancho de Ávila, que no entraria dins el radi dels deu minuts a peu. Amb aquestes condicions, la previsió és que la capacitat de nous equipaments funeraris a la ciutat sigui entre un i tres de nous per cada cementiri. La normativa, que haurà de ser aprovada en darrera instància pel Plenari del Consell Municipal, persegueix minimitzar l’impacte d’aquests equipaments en el dia a dia de la ciutat —precisament, la queixa principal dels veïns de Sants— i pren com a referència els cementiris de Barcelona a l’hora de definir on podran obrir equipaments d’aquestes característiques.
Entre dues i sis sales de vetlla
Les condicions que estableix el pla és que hauran de tenir entre dues i sis sales de vetlla. Alhora, s’hauran d’ubicar sempre en sòl qualificat d’equipament, en edificis dedicats exclusivament en aquest ús, en parcel·les que tinguin una superfície mínima de 800 m² i amb una edificabilitat màxima que s’establirà d’acord amb les regles generals del PGM pels sòls d’equipament, amb un sostre màxim de 1.600 m². A més, s’estableix un radi d’incompatibilitat de manera que no hi podran haver dos tanatoris a una distància inferior a 300 metres entre si.