L’atac vandàlic a l’antiga sinagoga major del Call de Barcelona, que es va detectar dilluns passat, ha estat la gota que ha fet vessar el got pel mal estat del patrimoni històric barceloní, una situació detectada en altres punts com el Baluard de Migdia, la plaça de la Vil·la de Madrid, la muralla romana de la plaça Berenguer o l’església del Pi. En el cas del Call, ha estat l’Associació Amics dels Calls de Catalunya, la mateixa entitat que va donar a conèixer que la mezuzà de la sinagoga havia estat arrencada, qui ha decidit convocar una concentració de protesta la setmana vinent.
En concret, l’associació ha convocat la ciutadania a concentrar-se el dimecres, 21 de setembre, a dos quarts de set de la tarda a la confluència del carrer Marlet amb Sant Ramon del Call, un espai, això sí, de reduïdes dimensions, ja que com a gairebé tot el Call, els carrers són força estrets. En tot cas, l’associació denuncia “l’estat penós en què es troba el Call de Barcelona” i es pregunta “que s’hi pensa fer al respecte”. La crida, oberta “a tota la ciutadania, de qualsevol confessió de fe i condició”, convoca a denunciar l’estat deplorable del que va ser el Call Major de Barcelona.
Segons Amics dels Calls de Catalunya, “la brutícia i la inseguretat del barri del call, el barri jueu de Barcelona, és un fet greu que demana una solució immediata”. Per mitjà d’un comunicat, l’entitat denuncia l’estat “lamentable” d’aquest barri i afegeix que “el seu element més important com és la sinagoga major ha aparegut amb la mezuzà arrencada i la seva porta plena de pintades”. “Som conscients que és una situació que, per desgràcia, és extensible a gran part dels monuments i patrimoni de la ciutat, però a nosaltres ens pertoca denunciar un fet que ens fereix profundament”, afegeixen.
Pàgina negra de la història de Barcelona
Amics dels Calls de Catalunya va néixer l’agost del 2020 com a associació en record i a conseqüència dels avalots del 1391 contra la comunitat jueva amb l’objectiu de donar a conèixer i reivindicar el seu llegat a Catalunya. En aquest sentit, recorden que "entre el 5 i el 8 d’agost del 1391 els cristians van entrar al call de Barcelona, i tots els jueus que no es van voler convertir i batejar, que van ser la gran majoria, van ser massacrats. En total, tres-centes persones". Per això, la mateixa entitat considera que el Call de Barcelona, “no és només un antic barri medieval, és també un recordatori d’una pàgina negra de la nostra història: l’assassinat, persecució i expulsió de la minoria jueva”, per la qual cosa considera que “respectar, tenir cura i dignificar aquest espai no és una simple qüestió de civisme, és sobretot una obligació moral”.