Doble festa aquest dimecres a l’Antic Teatre de Barcelona. En un principi, s’havien de presentar els actes de celebració del vintè aniversari d’aquest equipament cultural del barri de Sant Pere, al districte de Ciutat Vella, però aprofitant l’avinentesa i la presència de la plana major de l’Ajuntament de Barcelona, començant per l’alcaldessa, Ada Colau, i seguint pel regidor de Cultura, Jordi Martí —amb convocatòria d’urgència a mitjans a primera hora del matí—, s’ha donat un cop d’efecte preelectoral anunciant la compra del local per part de l'Ajuntament per garantir la continuïtat del projecte artístic, sense descartar l’expropiació si no fructifica la negociació que manté amb la propietat.

Segons recull l’ACN, ha estat la mateixa alcaldessa qui ha avançat que el consistori negocia amb la propietat la compra del local perquè sigui de propietat municipal abans que venci l'actual contracte de lloguer. En paral·lel, dijous mateix el govern municipal iniciarà els tràmits per declarar l'Antic Teatre un equipament d'interès cultural, una via per poder expropiar el local si no s'arriba a un acord amb el propietari. Colau també ha dit que, en cas que l'equipament passi a ser públic, mantindrà la seva personalitat com a projecte artístic comunitari. Tot i el seu nom, l'Antic Teatre, ubicat al carrer de Verdaguer i Callís, només fa vint anys que funciona com a espai escènic, tot i que ho havia estat anteriorment. De fet, durant els anys vuitanta i noranta, tot i no perdre l'escenari teatral, havia funcionat com a bar amb futbolins.

 

Així mateix, segons recull Betevé, la raó de la compra s’ha de buscar en la complicada situació econòmica que passa aquest teatre. Fa un parell d’anys ja es va assenyalar que el propietari de l’edifici volia apujar el lloguer a una mensualitat de 7.500 euros, una xifra que quintuplicava l’import que es pagava en aquell moment. Un cop coneguda la implicació de l’Ajuntament en la continuïtat de l'Antic Teatre, la fundadora i directora d'aquest espai cultural, Semolina Tomic, s’ha mostrat molt satisfeta amb la notícia i ha agraït aquesta “decisió política per garantir el futur de l’equipament”.

Precedent d'El Molino

En tot cas, l’adquisició se suma a d’altres que ha fet l’actual govern municipal en els darrers temps, com la d'El Molino, emblemàtic espai del Paral·lel, que va ser adquirit el juliol del 2021 per un import de 6,2 milions d'euros i que forma part dels equipaments municipals de la ciutat, amb la intenció que es converteixi en casa de cultura, un projecte de l’Ajuntament que està dotat amb 7,1 milions d'euros d'inversió i que, pel que fa a El Molino, està previst que l'edifici es converteixi en centre de dinamització, formació i exhibició de les arts parateatrals i de nous llenguatges escènics de Barcelona.