Els promotors del museu Hermitage a Barcelona pleguen veles. El projecte d’obrir a la capital catalana una franquícia del cèlebre museu de Sant Petersburg passarà a formar part dels projectes fracassats de ciutat un cop aquest matí s’ha donat a conèixer que farts de les traves que els ha posat l’ajuntament abandonen la ciutat. Segons ha avançat aquest matí el mitjà ‘El País’ i ha confirmat elNacional.cat, a partir d’ara els promotors del museu dedicaran tots els esforços en el front judicial que mantenen obert amb el consistori amb la intenció d’aconseguir una indemnització pels anys que el projecte ha estat bloquejat.
Així, el fons suïs-luxemburguès Varia, líder de la iniciativa de l’Hermitage Barcelona, ha donat per definitivament descartat el projecte a causa de les dificultats amb que s’han trobat des de fa anys amb l’ajuntament de Barcelona. L’anunci, a més, s’ha fet coincidint amb la celebració, aquest divendres, del ple municipal corresponent al mes de gener. A l’espera que pugui haver-hi algun canvi des de l’ajuntament respecte a la instal·lació a Barcelona del museu Hermitage, la decisió dels promotors tanca anys de conflicte amb una derrota per a l’espai cultural de la ciutat, pocs mesos després que l’Hermitage va anunciar un acord de col·laboració amb el Teatre del Liceu.
Polèmica durant anys
Malgrat que la polèmica entorn de la instal·lació de l’Hermitage a Barcelona s’ha allargat durant anys, en els darrers mesos ha arribat al seu clímax, amb un clar enfrontament entre el consistori i els promotors, amb l’afegit que un dels socis del govern municipal, el PSC, sempre s’havia mostrat públicament a favor del nou museu, que havia d’ocupar un solar de la nova bocana del port. Tot i això, a l’octubre l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va negar el permís per a la instal·lació, fet que va obrir un procés judicial. L’Hermitage Barcelona va portar l'ajuntament als tribunals perquè entén que la denegació del permís, malgrat l'autorització inicial per part de Port de Barcelona, no s’ajusta a la llei.
A falta que es resolgui el procés judicial, el que sí que és cert és que per als promotors del projecte s’obre ara la via de poder portar la franquícia a algun altre lloc. En aquest sentit, és públicament conegut l’interès de ciutats espanyoles com Màlaga i Madrid per acollir un museu que, segons sembla, no arribarà mai a ser una realitat a Barcelona. Per part de Màlaga, ciutat governada pel PP, el govern municipal ha mantingut reunions amb els promotors i ja els ha ofert diferents opcions on podria encaixar el projecte, encara que els responsables de la iniciativa han mostrat preferència pel port. En tot cas, un altre projecte de futur que s’escapa de la ciutat de Barcelona, mentre d’altres ja es preparen per fer les seves ofertes.