Amb l’excusa de regular i ordenar el sector del repartiment a domicili i alhora protegir el comerç de proximitat, l’Ajuntament de Barcelona està decidit a posar totes les dificultats a les empreses que operen amb models com el de les anomenades cuines fantasma, on només se serveix menjar a domicili, sense atenció presencial del públic, i els supermercats fantasma, que venen tot tipus de productes però també exclusivament a domicili, sense que els clients puguin entrar-hi a comprar. Segons la nova normativa presentada aquest divendres, una evolució força més restrictiva que l’anunciada el març del 2022, les cuines fantasma quedaran relegades a la Zona Franca mentre que els supermercats fantasma quedaran prohibits i s’hauran d’adaptar a altres models de negoci. 

El govern municipal portarà a aprovació al ple municipal de gener una nova normativa que restringirà aquest tipus de negoci a més d’ordenar tot el sector del ‘delivery’ o repartiment a domicili, amb la inclusió de l’obligació als establiments de restauració de reservar espais dins dels locals per als repartidors. Però el més cridaner de la nova regulació és la prohibició dels 21 supermercats fantasma que actualment hi ha a la ciutat. Segons ha assenyalat la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, “no hi ha cap regulació específica per a aquest tipus d’establiments”, que actualment operen amb llicència de magatzem alimentari, la qual no preveu el repartiment a domicili.

Davant aquesta situació “alegal”, el govern municipal opta per prohibir-los i en tot cas, oferir-los la possibilitat de triar entre dues opcions, o bé mantenir-se com a magatzem alimentari, i per tant renunciar al repartiment a domicili, o bé demanar llicència de supermercat, i per tant facilitar la venda presencial com qualsevol altre establiment d’aquest tipus. En tot cas, Sanz apunta que “magatzem alimentari amb repartiment a domicili no podrà ser”. Un cop entri en vigor la nova normativa, el consistori durà a terme el control pertinent per assegurar que els locals que han funcionat fins ara de manera alegal com a supermercat fantasma s’adeqüin a una activitat permesa.

Cuines fantasma, a la Zona Franca

Pel que fa a les cuines fantasma o macrocuines, finalment només es podran obrir a la Zona Franca, en una restricció superior a l’anunciada al març, que preveia que també es poguessin obrir en altres polígons industrials de Barcelona com al Bon Pastor.  La intenció és fer-les fora de “tota la trama urbana”. A més, només s’admetran a l’àmbit industrial de la Zona Franca, sempre i quan hi hagi un màxim d’un establiment en un radi de 400 m –equivalent a tres illes de l’Eixample–. A més, per evitar que els establiments de plats preparats es converteixin en cuines fantasma encobertes, s’estableixen condicions de densitat i superfície màxima per aquest tipus d’activitat.

Condicions per al repartiment a domicili

Pel que fa al repartiment a domicili de bars i restaurants convencionals, és a dir, que la seva activitat principal és el servei presencial, s’estableixen una sèrie de condicionants per regularitzar l’activitat que serà d’aplicació als establiments de restauració, en funció de la mida. Així, els restaurants que reparteixen àpats a domicili hauran de disposar d’un permís específic per a aquesta activitat complementària, i l’hauran de sol·licitar durant els dos anys següents a l’entrada en vigor del pla. Per obtenir el permís complementari caldrà dedicar un mínim del 40% de la seva superfície a ús públic, un requisit que vol impedir que cuines o supermercats fantasmes obrin una finestreta de venda i camuflin així la seva activitat.

Els locals hauran de reservar un espai d’espera per als repartidors en funció de la mida de l’establiment: els de menys de 200 m² no caldrà que en reservin; els d’entre 200 m² i 300 m² hauran de destinar 10 m² d’espai d’espera per als repartidors, i els establiments que tinguin una superfície de més de 300 m² hauran de reservar 5 m² de cada 100 m² per als repartidors i podran tenir com a màxim una estació de cocció. En tot cas, tots els locals hauran de permetre als repartidors l’accés a l’establiment, inclòs l’ús dels serveis.

Els restauradors, disconformes

Pel que fa a aquestes reserves d’espai, el Gremi de Restauració de Barcelona ja ha expressat la seva disconformitat assenyalant que es parteix d’un “error manifest”, el de considerar que Barcelona té un problema d’acumulació de repartidors a les portes dels establiments i ha defensat que el pla de l’ajuntament tindrà “funestes conseqüències” perquè “es perdrà competitivitat perquè o es renuncia al delivery, o es malbaraten uns metres quadrats (on ara hi ha taules) per dedicar-los a una zona d’espera que no utilitzarà ningú”, i perquè “l’oferta gastronòmica que s’ofereix a domicili s’empobrirà i els clients tindran menys opcions al seu abast”.