El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha emès aquest dijous la sentència sobre les vulneracions de la qualitat de l’aire a Barcelona, les comarques del Vallès i Madrid i, com era d’esperar, perquè així ho indicaven tots els mesuraments dels darrers anys, la sentència ha estat un fort cop contra l'Estat espanyol, ja que el tribunal europeu ha estimat que la capital catalana va infringir “sistemàticament” la directiva de qualitat de l’aire. La sentència apunta que Barcelona i Madrid van superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen (NO2) entre els anys 2010 i 2018, mentre que en el cas del Vallès Oriental, el Vallès Occidental i una part del Baix Llobregat l'incompliment es va produir entre 2010 i 2017. En la sentència, la justícia europea subratlla que l'omissió dels objectius climàtics ha posat en risc la salut dels 4,2 milions d'habitants que viuen a Barcelona i a les comarques del Vallès.
El posicionament de la justícia europea arriba després de nombrosos avisos per part de la Comissió Europea, la qual va advertir en reiterades ocasions que portaria als tribunals els incompliments sobre la qualitat de l'aire a Barcelona i la seva àrea metropolitana i Madrid si no es prenien mesures correctores. De fet, ja es va llançar un primer avís a l'Estat l'any 2017 i, dos anys més tard, es va traslladar la situació al TJUE per posar de manifest la gravetat dels fets. En la denúncia presentada davant el TJUE, la Comissió apuntava que les zones urbanes havien superat els nivells de diòxid de nitrogen "de forma sistemàtica i continuada" entre 2010 i 2018 i lamentava que cap de les ciutats havia dissenyat nous plans per garantir la qualitat de l'aire. Per ara, la sentència no suposa cap sanció, però alerta de persistir amb els incompliments.
El govern municipal ja s’ho veia a venir
Tot i que la sentència ratifica que, efectivament, a Barcelona es van superar els llindars de contaminació prevista, a l’Ajuntament de Barcelona ja es preveia que la decisió del tribunal fos aquesta. Aquest mateix dimarts, el govern municipal es va afanyar a posar la bena abans que la ferida per reivindicar la baixada de la contaminació els darrers anys com a prova dels esforços del consistori en aquest sentit, a més d’admetre que la sentència seria condemnatòria, com finalment ha estat. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va admetre que ja preveien una sentència negativa, perquè les mateixes dades de mesurament reflecteixen un incompliment de la normativa europea des de l’any 2010.