L’any 1895, un adolescent Pablo Ruiz Picasso va arribar a Barcelona amb la seva família, instal·lant-se ben a prop del Port Vell. Integrat en la vida de la ciutat i dels seus moviments culturals, Picasso va aprendre el català i va mantenir una intensa relació amb l’entorn portuari que formava part del seu dia a dia. Ara, en el marc de la Regata Cultural organitzada en el context de la Copa Amèrica de Vela, el Port Vell reflecteix aquest “enamorament a primera vista” -en definició del regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle- entre el pintor i el Port, per mitjà de l’exposició ‘Picasso i el port’, inaugurada aquest dilluns i que es podrà visitar fins al 28 de febrer del 2025 en diversos àmbits a l’aire lliure del Port Vell.
El tret de sortida ha comptat amb la presència de Paloma Picasso, filla del pintor, que ha tallat la cinta inaugural, mentre que Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso ha recordat la importància de l’exposició des del vessant “didàctic”, alhora que ofereix un recorregut per tot l’àmbit portuari que recull les passes de Picasso ara fa més de cent anys. Per la seva banda, Davi Pino, director del Port Vell, ha apuntat que l’exposició forma part de “l’aposta cultural” inclosa en la celebració de la Copa Amèrica de Vela, recordant que la celebració d’aquesta competició nàutica ha permès “dur a terme projectes comuns” entre entitats i administracions, com és el cas de ‘Picasso i el port’.
Sis plafons per tot l’àmbit portuari
L’exposició respon a una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Barcelona a través de la Regata Cultural, el Port Vell, BWA Yatching i especialment, el Museu Picasso de Barcelona, sota el comissariat d’Eugènia Peña, i es compon de sis plafons instal·lats en sis punts del Port Vell -dos al Moll de la Fusta, un al Moll del Dipòsit (plaça de Pau Vila), dos més al Moll de la Barceloneta i un a la plaça del Mar, on es detalla la relació del pintor amb l’entorn marítim a través d’informacions de context, fotos que representen els espais a principis del segle XX i comparatives entre els dibuixos i quadres de Picasso amb els seus motius reals.
Pel que fa a les sis instal·lacions, l’itinerari ideal comença al Moll del Dipòsit amb ‘El port de Picasso’, per continuar pel Moll de la Fusta amb ‘De la vela al vapor’ i ‘Un nou port’. Tot seguit es proposa recular en direcció a la Barceloneta per visitar, també a la zona del moll del passeig de Borbó, ‘Treballs portuaris’ i ‘Gastronomia i oci’. Finalment, a la plaça del Mar es pot veure el plafó ‘La vida social vora el mar’.