L’any 1986, la designació de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics del 1992 va suposar el tret de sortida d’una gran transformació urbana que va tenir, entre els seus principals eixos, l’obertura de la ciutat al mar. Fins aquell moment, tret de la zona portuària i el barri mariner de la Barceloneta, la capital de Catalunya vivia d’esquena al mar. Tot el front marítim del districte de Sant Martí era un contínuum de polígons industrials i barris de barraques travessat per les vies del tren. Si el projecte olímpic va fer possible que Barcelona mirés al mar, ara, un altre esdeveniment esportiu de primer ordre, la Copa Amèrica de Vela, ho tornarà a fer, Barcelona es tornarà a obrir al mar i, en certa manera, recuperarà aquell esperit olímpic.

Aquesta és la voluntat d’America’s Cup Event Limited (ACE), organitzadora de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela que, quan ja ha passat un any des que es va donar a conèixer que Barcelona seria la seu d’aquesta competició esportiva, treballa per donar a conèixer als barcelonins la implicació que tindrà per a la ciutat el fet de ser seu del considerat com a tercer esdeveniment esportiu amb més audiència televisiva internacional després dels Jocs Olímpics i el Mundial de Futbol -dues assignatures ja aprovades, amb molt bona nota, per Barcelona-. I els primers detalls revelats per l’organització són força prometedors.

D’entrada, cal tenir present que la candidatura de Barcelona va comptar amb el consens del Govern, l’Ajuntament, la Diputació i el Port de Barcelona, així com el govern espanyol, tots units en el patronat de la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Un acord de base àmplia i amb objectius comuns que no s’ha produït en altres situacions, com l’ampliació de l’aeroport del Prat. El consens aconseguit ja és un símptoma de les bones vibracions entre les administracions catalanes i Grant Dalton, director executiu d’ACE i director de l’equip de regates Team New Zealand, guanyador de l’anterior edició i, precisament per això, organitzador d’aquesta. “Ha estat un honor treballar amb tots els organismes de Barcelona, Catalunya i Espanya per retornar la 37a edició de la Copa Amèrica a una seu europea tan vibrant”, va assegurar Dalton dimarts passat, en ocasió del primer aniversari de la designació de la ciutat.

Quin impacte tindrà la Copa Amèrica a Barcelona?

La Copa Amèrica de Vela busca il·lusionar els barcelonins i barcelonines, i ho farà de manera directa durant la celebració de l’esdeveniment esportiu, que s’allargarà entre agost i octubre de 2024, amb un espectacle nàutic que serà totalment gratuït. “Volem que el públic conegui l’America’s Cup, que s’impliqui i que vingui al front marítim”, va anunciar Dalton, que va afegir que s’engegaria “un procés pedagògic perquè coneguin la competició i el que suposa per a la ciutat”. A curt termini, això suposarà durant el proper estiu l’arribada dels equips, que ja tindran un primer repte amb la regata preliminar que tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú del 14 al 17 de setembre.

embarcacions participants a la copa america foto ace
Embarcacions participants a la Copa Amèrica / Foto: ACE

Els sis equips participants instal·laran les seves respectives bases en diferents localitzacions del Port Vell de Barcelona, mentre que els participants de les competicions femenina i juvenil s’instal·laran al Port Olímpic, i això ha suposat una acceleració de les obres de remodelació, ja previstes, però a més llarg termini, d’aquestes dues instal·lacions portuàries. Al mateix temps, suposarà un impuls en una línia estratègica defensada per l’actual govern municipal, el de l’economia blava, i també una coincidència en la difusió dels mateixos valors. De fet, amb motiu del primer aniversari de la nominació, Aurora Catà, vicepresidenta executiva d’ACE Barcelona -la filial local que s’encarrega de l’organització de l’esdeveniment esportiu sobre el terreny-, va destacar la voluntat de “recuperar l’esperit olímpic”, i va assenyalar que “els valors de la Copa Amèrica són els mateixos que els de Barcelona: sostenibilitat, diversitat, inclusió i innovació”. 

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball i alhora president del patronat de la Fundació Barcelona Ciutat Nàutica, Roger Torrent, va quantificar aquesta mateixa setmana la importància de l’esdeveniment esportiu assenyalant que tindrà un “impacte enorme”, de “12.000 milions d’euros, i un valor afegit d’un 0,5 per cent del PIB en impacte net”, assenyalant que es tracta d’activitat econòmica que “no es faria si no fos per la competició i que crearà 19.000 llocs de treball”. Així mateix, va llançar el desig que la de Barcelona “sigui la millor Copa Amèrica de la història i que tingui un recorregut a posteriori per a la història del nostre país”.

La remodelació del Port Vell

La instal·lació dels sis equips participants al Port Vell de Barcelona a partir del juliol -cada un d’ells format per vuit tripulants però que mou més de cent persones- comportarà la transformació exprés de les zones on s’ubicaran. L’equip guanyador i defensor de la copa, l’Emirates Team New Zealand s’instal·larà al Moll de Barcelona -el moll on hi ha el World Trade Center i la torre de Jaume I de l’Aeri-, concretament on ara hi ha la base d’operacions de Baleària. Al Moll d’Espanya -on hi ha el complex Maremàgnum- s'instal·laran dos equips, el suís Alinghi Red Bull Racing on s’han enderrocat els antics cinemes Cinesa, i el britànic Ineos Britannia, en un espai proper a l’antic cinema Imax.

ZonesEquips port barcelona
Els equips es distribuiran en diversos espais del Port Vell / Foto: Port Barcelona

Els altres tres equips participants es distribuiran de la següent manera, els nord-americans NYYC American Magic s’instal·laran al Moll de Llevant, a la zona de Marina Barcelona 92, a la part del Port Vell tocant a la Barceloneta, mentre que els italians del Luna Rossa Prada Pirella se situaran al mateix moll, però al final del passeig de Joan de Borbó. Finalment, l’Orient Express Racing Team, l’equip francès, és el que estarà més allunyat, al Moll de Ponent, en concret a la base del pont penjant que uneix Barcelona amb el moll adossat i la nova escullera. Totes aquestes bases nàutiques comportaran la transformació del lloc on s’ubiquin.

De fet, el passat 17 de març, Port de Barcelona va anunciar un programa de gran abast de transformació de tot l’àmbit del Port Vell que, tot i estar planejat anteriorment, s’accelerarà per poder acollir amb totes les garanties la Copa Amèrica de Vela. Aquest pla de transformació, que en alguns casos s’allargarà més enllà de la Copa Amèrica, comprèn disset actuacions: Rehabilitació de l’espatller de la bocana Nord; construcció de la rambla Nova Bocana; nou edifici Mirador; urbanització de les esplanades de la nova bocana; servei de bus nàutic; rehabilitació dels rafals del Moll de Llevant; espigó de Sant Sebastià; remodelació de l’àrea pesquera – Llotja; nous espais per a l’Institut de Nàutica; America’s Cup House – IMAX Building; Enderroc dels cinemes Cinesa; remodelació del Maremàgnum; rehabilitació de Portal de la Pau; urbanització del moll de Drassanes; trasllat de l’operativa de creuers Barcelona Nord al Moll Adossat; sanejament de la Torre de Jaume I, i remodelació del World Trade Center Barcelona.

Pel que fa al Port Olímpic, que serà on se situaran les bases dels equips participants en les copes juvenil i femenina, les obres ja iniciades de total renovació han rebut un impuls important amb l’objectiu d’estar enllestides per a l’agost del 2024, amb una inversió exprés de 15,9 milions d'euros per remodelar el Moll de Gregal, on fins al passat mes de gener hi havia la zona de restaurants. De fet, els plans de restauració s’allargaven inicialment fins al 2026, però la competició esportiva ha forçat un avançament dels terminis.

Un nou esperit olímpic 

Tot plegat, la nominació de Barcelona com a seu de la Copa Amèrica de Vela per l’any vinent busca recuperar l’esperit olímpic que va fer vibrar la ciutat l’any 1992. De fet, la mateixa competició esportiva es podrà veure gratuïtament des de les platges de la Barceloneta, ja que la zona de regates se situarà uns 200 metres mar endins, de manera que es podrà seguir a simple vista. A més, es preveu també l’ocupació del Moll de la Fusta durant la celebració de la Copa Amèrica, amb espais d’accés lliure a la ciutadania, tot i que això comportarà amb tota probabilitat el trasllat d’altres esdeveniments que se solen fer al mateix espai en les mateixes dates, com la Setmana del Llibre en Català o el Saló Nàutic.

 

Pel que fa al llegat a llarg termini, i més enllà dels valors de sostenibilitat, diversitat, inclusió i innovació que promou la mateixa Copa América de Vela, Barcelona guanyarà noves instal·lacions per a la ciutadania al Port Vell i el Port Olímpic i tornarà a fer-se ben seu el mar, com va passar amb les grans transformacions de finals del segle XX. Amb la Copa Amèrica Barcelona té l'oportunitat de recuperar l'esperit olímpic.