Entre els edificis més funcionals de Barcelona té el seu lloc destacat la Cotxera de TMB a Horta (camí de Cal Notari, 110), situada a la falda de Collserola i al costat de l’històric Cementiri d’Horta i el més modern Tanatori de la ronda de Dalt. Encastada a la base de la serra de Collserola té capacitat, en els seus dos nivells, per a uns 400 vehicles, una xifra que representa, aproximadament, un 35% de la flota actual d’autobusos de la companyia. És també la zona d’aparcament de la flota del bus turístic. 

La cotxera té capacitat per a 400 vehicles / Jordi Palmer

La cotxera està coberta per una gran llosa de formigó, sobre la qual s’ha disposat el parc de Xavier Montsalvatge, un excel·lent mirador sobre Barcelona on, segons el dia, es pot gaudir d’impressionants albades. Inaugurada l’any 2003, la Cotxera d’Horta és obra de Jordi Fabré, Mercè Torras i Jordi Darder a través de l’estudi Fabré & Torras arquitectes.

Un pilar ho aguanta tot

La singularitat de la cotxera és que la seva estructura arquitectònica es basa en un sol pilar de 13 metres d’altura, que per la seva configuració rep el nom de la ‘palmera’ i que és capaç de suportar un pes de quasi 6.000 tones. Tot això permet crear una distribució en dos nivells que possibilita una enorme cabuda d’espai d’aparcament, de manera que bona part de la flota urbana passa la nit en aquestes instal·lacions.

El pilar anomenat la 'palmera' aguanta tot el pes de la coberta / Jordi Palmer

A més, davant del parc se situen dos edificis paral·lels que contenen els tallers de reparació i manteniment, les oficines de gestió i explotació de la companyia i els serveis dels treballadors, a més d’altres zones d’aparcament d’autobusos. D’aquesta manera, la solució arquitectònica per a la Cotxera d’Autobusos d’Horta, visitable en bus turístic en el marc de la mostra d’arquitectura Open House, situa una activitat industrial, que habitualment requereix una gran superfície erma, en un emplaçament limítrof entre la ciutat i la muntanya, integrant-se plenament en el seu entorn i potenciant la seva funcionalitat i eficàcia.

Un parc d’oliveres al damunt

La singularitat de la cotxera d’Horta es complementa amb el fet que a sobre hi ha el Parc de Xavier Montsalvatge, un jardí amb una vista panoràmica sobre Barcelona que és, de fet, la coberta enjardinada de l’aparcament d’autobusos i que ocupa un espai de 20.000 metres quadrats.

Al parc hi ha quaranta-dues oliveres / Jordi Palmer

Estructurat a partir de cercles-cràter, que inclouen les sortides de ventilació de la instal·lació inferior i assegura el drenatge de l’aigua de pluja, compta amb un espai ordenat amb forta presència d’oliveres -n’hi ha quaranta-dues- i altres elements típics de la vegetació mediterrània com els fenassos, les abèlies, els tamarius, les heures, les mimoses blaves, les pruneres vermelles, els pins i un exemplar d’alzina situat a la zona de jocs infantils. Els diferents materials utilitzats fa que es generin dos tipus de paisatge: un de fred, derivat del formigó, la sorra, el marbre i l'heura, ideal per a activitats com el patinatge, el 'bike trail' o els cotxes teledirigits; i un altre càlid, procedent del cautxú, l'herba i les enfiladisses, pensat per a l'oci, el passeig o el pícnic.

La cotxera inclou serveis de manteniment / Jordi Palmer

El parc va ser projectat l’any 2002 per l’equip d’arquitectes Jaume Coll i Judith Leclerc i va ser finalista del Premi Europeu d’Espai Públic Urbà, finalista a la tercera edició del premi Joves Arquitectes AJAC/COAC i seleccionat a la V Biennal Europea de Paisatge, i es va desenvolupar a partir de la previsió de convertir la coberta en una zona verda que en certa manera ocultés la cotxera i alhora, actués com a espai de transició cap a la muntanya, que comença just a l’altra banda del carrer del Síndic Rahola, on hi ha els accessos principals. 

Dedicat al músic 

Tot i que en un principi el nou espai verd va ser batejat com a Parc de les Cotxeres d’Horta, el 2008 va ser rebatejat amb el seu nom actual, en honor del compositor Xavier Montsalvatge, mort a Barcelona l’any 2002 i considerat com una figura clau de la música catalana de la segona meitat del segle XX.

Visita en bus turístic en la passada edició de l'Open House / Jordi Palmer

A la seva singularitat, ja que s’asseu sobre la gran llosa de formigó que cobreix la cotxera, projectant així una gran balconada sobre la ciutat, s’afegeix la seva tranquil·litat, ja que es tracta d’un parc allunyat de les zones habitades del districte d’Horta-Guinardó.

 

Imatge principal: Aurora roja des del Parc de Xavier Montsalvatge, sobre la Cotxera d'Horta. Al fons, la mar Mediterrània / Jordi Palmer