La circulació de vehicles quedarà restringida en cas d'episodi de contaminació a partir l'1 de desembre. I aquest canvi afectarà un de cada quatre vehicles que es desplacen a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Això vol dir 130.000 turismes dièsel de més d'11 anys i de gasolina de més de 17 anys que tindran prohibit circular entre les rondes de Barcelona a partir de 2020.
El 20% dels vehicles que circulen per les zones urbanes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona no es podran desplaçar per l’espai comprès entre les rondes Litoral i de Dalt a partir del 2020. Segons un estudi de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i el RACC, aquesta xifra correspon al nombre d’automòbils que no disposen d’etiqueta ambiental de la DGT. D’acord amb la mesura anunciada per les administracions metropolitanes el març passat, aquesta restricció es començarà a aplicar en episodis de màxim contaminació a partir del 2019, i l’any següent ja serà permanent durant tots els dies de l’any.
L’estudi ha analitzat una mostra de 176.000 vehicles que circulen pel conjunt de l’àmbit metropolità de Barcelona. Dins de les zones urbanes, un 20% d’aquests no té etiqueta ambiental, i la xifra puja fins a un 25% en el cas de les vies ràpides. En nombres absoluts, Lluís Puerto, director de la Fundació RACC, calcula que la mesura implicarà uns 130.000 vehicles sobre un parc total de 650.000. Segons Puerto, "això afectarà sobretot a les rendes més baixes" i, per això, "fan falta ajuts perquè contaminin menys".
El directiu del RACC ha demanat que els vehicles amb alta ocupació quedin lliures de la limitació tot i no tenir etiqueta ambiental, tal com succeeix a la ciutat de Madrid. A més, ha proposat que una part de l'impost sobre les emissions de CO2 aprovat pel Govern es destini a la renovació del parc d'automòbils.
Majoria dièsel
Segons l’estudi, el dièsel segueix sent el combustible que fan servir la majoria de vehicles, amb un ús del 65% en les àrees urbanes i un 72% en les vies ràpides. Tanmateix, José Lao, responsable de l'informe, ha destacat que des de l'any passat es venen més turismes de benzina, tot i que "el canvi trigarà uns anys en arribar al carrer".
L'ús de dièsel és especialment alt en el cas de les furgonetes, on supera el 96%. Joan Maria Bigas, director de Mobilitat i Transport de l'AMB, ha alertat que de l'impacte que tenen aquestes sobre la contaminació. En els episodis de màxima contaminació, Bigas ha comunicat que es farà un "reforç del transport públic", que assegura que també s'ha d'estendre la resta de l'any. En aquesta línia, ha comentat que es posaran en funcionament 165 nous busos hídrids o elèctrics i que es deixaran d'homologar taxis dièsel abans del 2019.
Cotxes més antics
L'estudi també posa de manifest que "el parc d'automòbils s'ha envellit gairebé dos anys a causa de la crisi econòmica". L'antiguitat mitjana de tots els vehicles de les zones urbanes és de 7,9 anys, i en les vies ràpides és de 8,4. En el cas dels camions el temps de vida supera els 10 anys, mentre que entre els taxis i els vehicles de serveis està al voltant dels 4.
Finalment, l'informe constata que ha crescut un 3% els nombre de cotxes censats fora de Barcelona que circulen per la ciutat des del 2009.