La festa de Sant Jordi és la festa de la rosa i del llibre, però també la del pa de Sant Jordi, un pa específic que té el seu característic tall amb les quatre barres de la senyera, elaborades amb formatge i sobrassada. Es tracta d’una creació del mestre flequer Eduard Crespo de l’any 1988 que amb el pas dels anys s’ha convertit en un ingredient més de la celebració de la diada del 23 d’abril. Ara bé, aquesta popularització té també un vessant més preocupant, l’augment d’establiments que comercialitzen aquest tipus de pa sense tenir permís ni formació adequada. És per això que, pocs dies abans del Sant Jordi 2025, el Gremi de Flequers de Barcelona ha llançat un crit d’alerta contra “l’intrusisme”.
Així ho explicava fa uns dies Jaume Bertran, president del Gremi de Flequers de Barcelona, arran de la presentació conjunta d’aquest Sant Jordi amb el Gremi de Floristes de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Catalunya, així com la Guàrdia Urbana de Barcelona, quan recordava que “el pa de Sant Jordi és una marca registrada del Gremi”, per afegir que tradicionalment el gremi ha estat “permissiu” per afavorir que es pogués elaborar arreu, però assenyalant la necessitat d’alertar de “l’intrusisme que hi ha amb el pa de Sant Jordi”, tot afegint que la política del gremi ha estat la de “donar autorització a qui ens ho demana”.
De fet, per a Bertran, el problema rau en que l’elaboració sense permís, a banda de vulnerar una marca registrada, no compta amb la “fórmula d’elaboració ni la formació per fer-lo adequadament”, i per això insisteix que “aquest pa s’ha anat estenent, molta gent el fa i no sabem si ho fa amb la formulació i els processos de treball adequats”. “Demanem que ens ho demanin”, apunta el president del Gremi de Flequers de Barcelona, insistint que habitualment no hi ha cap problema a donar el permís per fer-lo als no agremiats, “amb la formulació i la preparació i si ho volen amb la formació necessària per fer-ho”.
“El món de la fleca està molt regirat”
Per a Bertran “el món de la fleca està molt regirat”, a causa de les “grans corporacions que entren en aquest món i les cadenes que coneix tothom”, i per això recorda que el Pa de Sant Jordi és una marca registrada pel gremi que representa i defensa el dret a “donar l’autorització” per elaborar-lo i evitar així l’“intrusisme”. Tot i que Bertran no va voler entrar en detalls sobre la situació al sector, és oportú recordar que un altre gremi, en aquest cas el de la Restauració de Barcelona, té una guerra oberta contra les cadenes de fleques amb degustació, en aquest cas per incompliments de la normativa municipal, del conveni i irregularitats amb l'IVA.