ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migrancions, José Luis Escrivá, anunciava aquest dilluns que la Fira de Barcelona havia estat escollida per albergar el gran centre d'acollida per a refugiats ucraïnesos que hi haurà a Catalunya. La idea era que la Fira de Barcelona funcionés com a gran centre d'operacions de la Creu Roja, allà els refugiats han de poder passar les primeres nits fins que se'ls remeti a una ubicació definitiva. El dia escollit per a l'obertura era aquest divendres 18 de març a les 9 del matí, tot i això, la incertesa ha regnat a les portes del centre des de primera hora del matí.
Des de primera hora del matí ja hi havia persones que feien cua per entrar dels primers a la Fira i un cop han obert les portes ha arribat el desconcert ja que només s'atenien els casos amb cita prèvia, un fet que molts desconeixien i que ha provocat que molts decidissin sortir de la cua i marxar. Ara bé, hi ha una excepció d'ucraïnesos que sí que s'atenen sense haver demanat hora: els que no tenen on dormir que són considerats casos d'urgència. Els afectats que s'han quedar sense ser atesos, han explicat que han intentat trucar al telèfon de Madrid a través del qual s'aconsegueix la cita prèvia i que no els respon ningú. Aquest és el telèfon col·lapsat: +34 91 047 44 44.
Per la seva banda, aquest divendres la consellera Tània Verge ha explicat en una entrevista a TV3 que, a banda del pavelló de la Fira, en principi s'habilitaran les comissaries provincials de la policia espanyola, però no es descarta obrir més punts de primera rebuda perquè els afectats no s'hagin de desplaçar fins a la capital catalana. A més, ha recordat que la Generalitat ha creat una pàgina web, disponible també en ucraïnès, per informar a totes les persones que vulguin ajudar als refugiats. Verge ha criticat que l'estat té un "enfocament molt centralitzat" de l'acollida, però aquesta, en realitat es fa al territori, ha advertit, tot i que els tràmits inicials d'asil i refugi els ha de fer el govern espanyol. En aquest sentit, ha dit que l'acollida d'emergència en hotels ha de passar a ser més estable, i això es fa en col·laboració amb els ajuntaments.
Com tramitar la protecció temporal?
Al centre de refugiats hi ha policies espanyols i col·laboradors de la Creu Roja que es dediquen a atendre refugiats d'Ucraïna i ucraïnesos que ja eren a Espanya abans de l'inici de la guerra. S'ha activat una ordre permet simplificar els tràmits i obtenir l'anomenada "protecció temporal" en menys de 24 hores. Aquesta protecció consisteix en un permís de residència, treball i l'accés a tots els drets socials, com ara l'atenció sanitària o l'escolarització. A més a més, els refugiats tenen dret a assessorament jurídic, psicosocial i laboral, accés a ajuts econòmics i a l'aprenentatge de l'idioma. De la mateixa manera, els ucraïnesos que acudeixin a la Fira de Barcelona, podran convalidar el seu carnet de conduir durant un any i tindran roaming gratuït a més d'un descompte del 60% en els medicaments. L'atenció es divideix en tres etapes: la recepció, saber quina documentació necessita cada persona, l'atenció, que són les entrevistes individuals i el tràmit de la documentació, i la derivació, amb la informació de les places que hi ha disponibles, es busca l'opció més adequada per al refugiat, segons l'entorn, les necessitats i la projecció laboral
Catalunya ha rebut almenys 8.000 refugiats ucraïnesos
La Generalitat té comptabilitzats uns 8.000 ucraïnesos que han arribat a Catalunya arran de la guerra al seu país, tot i que la xifra no és segura perquè alguns potser no s'han registrat i altres ja han marxat a altres llocs. Ho ha dit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, encarregada de l'acollida de migrants, que ha alertat que la rebuda s'ha de fer de forma organitzada i amb coneixement de les administracions i entitats especialitzades. D'aquesta manera, les administracions tindran més coneixement sobre el número de refugiats i les seves necessitats, i aquests estaran millor atesos. A més, s'eviten possibles riscos de tràfic de persones, ha dit.
Per això, ha fet una crida a la ciutadania perquè col·labori a través d'aquestes entitats o institucions, i no ho faci de forma voluntarista i individual. De moment han arribat 151 menors no acompanyats, 132 dels quals amb una entitat de Terrassa, Tanu, que ja ajudava menors des de la tragèdia de Txernòbil. Tots estan acollits en famílies. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha agraït la predisposició de 10.000 famílies a acollir menors, i ha assegurat que a tots se'ls donarà resposta. Tot i que actualment hi ha prou famílies acollidores, el departament vol tenir preparat el dispositiu per si més endavant en fan falta més. Cervera ha reclamat a l'estat que concreti quines ajudes rebran les famílies acollidores i ha dit que s'intentarà concretar quant de temps han de ser-ho.