Els actes d’inauguració de la nova torre de la Sagrada Família, la de la Mare de Déu, que tindrà el seu moment àlgid aquest vespre amb la il·luminació de l’estel de dotze puntes que la corona, han començat aquest dimecres al matí amb una gran mostra de cultura popular a l’interior de la basílica, que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.
En aquest tret de sortida, Aragonès ha reivindicat la “història entrellaçada” que comparteixen la Sagrada Família i la cultura popular catalana. "El que representa la Sagrada Família per al poble de Catalunya i per a la ciutat de Barcelona no s’entén sense la participació de la seva ciutadania", ha afegit Aragonès.
Per la seva banda, Omella ha assegurat que la torre il·luminada de la Mare de Déu serà el cor de Barcelona: “I tots ens sentim units en aquest cor, que ens dona vida i esperança”. "Heu de tenir esperança, el món no s'acaba amb la pandèmia, el món no s'acaba amb les dificultats, tot continua", ha defensat, i ha reivindicat la figura de la Mare de Déu.
A més, amb la inauguració de la torre, Omella ha defensat que la Sagrada Família s'ha convertit aquest dimecres en el centre barceloní i mundial, “perquè totes les televisions del món han demanat ser aquí avui”. Per tot plegat ha agraït a l'arquitecte Antoni Gaudí "haver concebut aquest projecte tan meravellós que uneix i fa treballar amb esperança", així com a les persones que han participat aquest dimecres.
Sardanes, castells i gegants
A l'acte s'han exhibit danses i actuacions populars típiques de la cultura de la ciutat i que es reprodueixen comunament en cerimònies i homenatges, com sardanes, castells, gegants i capgrossos.
A l’acte també hi han participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle i la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, a més d’unes 200 persones com a públic.
A la tarda, il·luminació
El programa d’actes continua a la tarda, primer amb la celebració de la Missa a les 18 h i posteriorment, cap a un quart de vuit, la benedicció de la nova torre que, tot seguit, donarà pas a la il·luminació de l’estel que la corona.
Amb els seus 138 metres d’alçada, la Torre de la Mare de Déu està cridada a convertir-se en un nou símbol del temple i, per extensió, de la ciutat de Barcelona, ja que suposa un nou punt de referència de l’’skyline’ de la capital catalana, encara més pel fet que estarà il·luminat, en principi amb el mateix horari que les façanes, és a dir, de 18 h a 22 h en horari d’hivern -aquest dijous estarà encès fins a mitjanit-.