El Plenari del Consell Municipal ha aprovat avui la designació de David Bondia com a nou síndic de greuges de Barcelona per als propers cinc anys. Bondia, que compta amb una llarga trajectòria a la universitat i en la defensa de drets humans, succeirà Maria Assumpció Vilà, que aquest 2021 esgota el màxim de dos mandats permesos a la Carta Municipal.
La designació ha comptat amb els vots dels grups d'ERC, BComú, PSC i Junts, i els vots contraris de Ciutadans, PP, BCNxCanvi i la regidora no adscrita, superant els dos terços del Ple necessaris que tant la Carta Municipal com el Reglament de la Sindicatura estableixen per a l'elecció.
Defensa dels ciutadans
La Sindicatura de Greuges de Barcelona és una institució que té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans i ciutadanes i també de les persones que es trobin a la ciutat encara que no en siguin residents. Amb aquesta finalitat, supervisa l’actuació de l’Administració municipal i dels serveis públics que en depenen. És una institució independent, el reglament de la qual va ser aprovat el 21 de març de 2003.
David Bondia Garcia és professor titular de Dret internacional públic i Relacions internacionals de la Universitat de Barcelona, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), i membre del Patronat de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. També és membre del Comitè Executiu de la Xarxa EUROMED-Rights, membre de l’equip del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura i vice-president d’Estructura catalana de drets humans. Membre de la Comissió d’Empara del Reglament de Participació Ciutadana i del Consell Acadèmic Assessor de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat presentat per 43 entitats.
El procés d'elecció de la nova persona responsable de la sindicatura es va iniciar a principis d'any, amb la presentació de candidatures per part del teixit associatiu de la ciutat i un procés participatiu en què la ciutadania podia manifestar el seu suport a una de les candidatures, procés en el qual David Bondia va resultat el candidat amb més suports ciutadans.
Una elecció polèmica
Durant el mes de juliol hi va haver polèmica al voltant de l'elecció de Bondia, ja que va passar d'estar en mans de la ciutadania a estar en mans dels partits. La qüestió estava en el fet que Bondia va guanyar una elecció popular no vinculant amb prou diferència sobre el segon candidat, l'exregidor del PSC Ramon Nicolau.
Però l'elecció s'havia de portar a terme finalment en un ple, en el qual no hi havia gens de consens: molts partits donaven el seu suport al candidat socialista i no pas al president de l'IDHC, cosa que no va agradar a Bondia, que va denunciar a les xarxes socials com les seves opcions s'esgotaven per "maniobres polítiques" al consistori. Finalment però, el PSC va cedir i va pactar amb els comuns, ERC i Junts el nomenament de l'activista pels drets humans.