Un model de govern tripartit a l'Ajuntament de Barcelona. És l'aposta dels dos alcaldables que segons la majoria d'enquestes tenen més números de quedar primers a les eleccions municipals del 26 de maig. La realitat, però, s'entossudeix a posar aigua al vi als escenaris ideals d'Ada Colau (BeC) i Ernest Maragall (ERC). Ella, vol una coalició "vella escola", Comuns-ERC-PSC; ell malda per una entesa ERC-JxCat-Comuns. Totes dues opcions semblen impossibles. És una de les principals conclusions del debat dels 7 candidats per Barcelona que ha moderat Josep Cuní a La Ser Catalunya.
Quan queda una setmana exacta pel tret de sortida de la -nova- campanya electoral, Ada Colau, Elsa Artadi -en nom del cap de llista de JxCat, Joaquim Forn, que és a la presó-, Ernest Maragall, Manuel Valls, Jaume Collboni, Josep Bou i Anna Saliente s'han interpel·lat, criticat i tirat la canya al llarg d'una hora i vint minuts.
A la diana, l'actual alcaldessa ha rebut de totes bandes per la seva gestió al capdavant de l'Ajuntament. Un mandat després del qual, en paraules del cap de llista socialista, Jaume Collboni, que va governar amb Colau durant un any i mig, "Barcelona està pitjor que fa quatre anys", quan l'alcalde era Xavier Trias.
Conscient de la important frontera de vot que té el PSC amb els comuns, Collboni ha estat un els més contundents a l'hora d'atacar Colau, que va expulsar-lo del govern municipal després del suport dels socialistes al 155. Malgrat això, l'alcaldessa segueix interpel·lant el PSC com a soci estable de cara als pròxims quatre anys. I insisteix a llançar l'ham a ERC perquè se sumi a aquest tripartit. "Quan les esquerres hem estat d'acord, hem fet grans coses", ha subratllat. Problema: ERC i el PSC es veten mútuament. Maragall i Collboni s'han esforçat a deixar-ho clar. Colau ha lamentat que ERC prefereixi seguir entenent-se "amb CiU" (ho deia en referència a JxCat) i que Collboni, contrari a pactar amb algú que "vol que Barcelona sigui trinxera de l'independentisme" es plantegi aliances amb Manuel Valls. Un Valls, per cert, que ha expressat amb rotunditat que "jo mai he sigut d'extrema dreta".
A ERC ja li sembla bé incloure els comuns a l'equació d'un tripartit, però no amb el PSC, "que va avalar el 155", sinó amb JxCat, amb qui governen a la Generalitat. "ERC és la força que està en condicions de construir un ampli acord de ciutat progressista", planteja Maragall. El seu pacte, però, no podrà incorporar a la vegada els comuns i JxCat. Elsa Artadi, obertament disposada a reeditar un govern de coalició amb els republicans, però a soles, ha emfatitzat que "som els únics que garantim que no hi hagi aliances amb l'actual govern que no funciona, l'única opció real per garantir el canvi és JxCat" i ha recordat que el PSC i ERC van votar a favor de la investidura de Colau. A la vegada, Colau rebutja frontalment qualsevol entesa amb el que insisteix a etiquetar com "Convergència i Unió". De fet, en cap moment del debat s'ha referit a JxCat pel seu nom.
Habitatge, seguretat i canvi climàtic
Habitatge i (in)seguretat han estat les dues qüestions on Ada Colau ha rebut més. La resta de candidats en bloc li han recordat que ha incomplert la seva promesa electoral de construir 8.000 habitatges i que s'hi ha quedat extremadament lluny, amb 834. L'alcaldessa s'ha defensat, "tothom que ens coneix sap que ningú farà tant en habitatge com nosaltres" i s'ha dedicat a repartir culpes cap a la resta d'administracions, Generalitat i govern espanyol.
Amb els mateixos arguments ha respost les crítiques sobre la gestió en l'àmbit de la (in)seguretat a la ciutat, el principal problema dels barcelonins segons l'últim baròmetre de l'Ajuntament. Colau ha assegurat que ells han fet la feina, però que el problema és que la Generalitat no aporta prou Mossos a la ciutat. La resta de candidats, menys la CUP, han plantejat com a solució la convocatòria de noves promocions de Guàrdia Urbana, perquè hi hagi, pel cap baix, mil nous agents.
El punt on hi ha hagut més coincidència és en la necessitat d'afrontar immediatament la lluita contra el canvi climàtic. Del debat d'aquest dijous a 'Aquí Cuní' se'n desprèn que serà fàcil que entre tots puguin teixir grans aliances de ciutat en aquest aspecte, al marge de les lluites partidistes.