Aquest 2024 s'han complert deu anys de l’aprovació de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) i l’Ajuntament de Barcelona ha fet balanç dels resultats d’aquesta normativa que ha situat Barcelona com una ciutat de referència pel que fa a les polítiques relacionades amb el benestar i tinença responsables d’animals, afavorint una bona convivència amb les persones i l’entorn. En aquests deu anys, s’han decomissat un total de 1.533 animals per les actuacions conjuntes de la Guàrdia Urbana i el Departament de Gestió i Protecció dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona pels incompliments de l’OPTVA. Segons informa el consistori, del total d’animals decomissats, 1.400 són animals de companyia, gossos i gats, dels quals 900 són cadells, mentre que els 133 restants són fauna no domèstica.
Tancades 10 botigues per cria il·legal
En la majoria de casos, els animals rescatats es feien servir per activitats comercials il·lícites, i s’han clausurat un total de 10 botigues d’animals per aquestes pràctiques, que inclouen la cria il·legal o l'acumulació patològica. En aquest any 2024, tècnics del departament de Gestió i Protecció dels Animals de l'Ajuntament i agents de la Guàrdia Urbana van rescatar sis cadells de gos que es van fer servir per a activitats comercials il·legals i de forma irregular en un local de ioga de la ciutat situat a l'avinguda de la Meridiana.
Desmantellada una xarxa en el 2023
Una altra acció destacada en el balanç d’aquests deu anys és la que es va dur a terme en el 2023, quan el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) es va fer càrrec del benestar de més de 200 animals rescatats en una operació policial contra una xarxa criminal de venda il·legal d’animals. En total, en aquesta actuació es van acollir 179 gossos i 5 cadells que van néixer a les instal·lacions municipals, i 35 gats.
Pioners contra la síndrome de Noé
Una altra de les fites aconseguides, l’any 2019, és l’activació per primera vegada a tot l’estat Espanyol d’un protocol específic d’actuació per casos de síndrome de Noé (acumulació patològica d’animals). Aquest protocol té uns barems per determinar si la tinença d’aquests animals suposa un maltractament, basat en l’avaluació dels animals i de l’entorn. Es té en compte, per exemple, la malnutrició, la presència de malalties, la densitat, els aliments o la higiene. Una vegada retirats els animals es porten al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAACB), on són atesos per l’equip de veterinària i es treballa la restitució de la seva salut i la seva socialització, per trobar una adopció adient.
Com s’activa el protocol?
El protocol d’actuació de l’Ajuntament de Barcelona per a la intervenció amb animals, creat l’any 2013, s’activa a partir de les denúncies rebudes a l’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona o per la constatació, a partir d’inspeccions, de situacions d’il·legalitat i de risc per als animals. En tots els casos, els animals són atesos dels del Departament de Gestió i Protecció dels Animals al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB).
Deu anys de l’OPTVA
L’aprovació de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals de Barcelona (OPTVA), va suposar una actualització de la primera ordenança municipal de l’Estat en matèria de protecció, tinença i venda d’animals del 2003, i va consolidar la ciutat com a capdavantera pel que fa a la protecció animal. L’OPTVA dona cobertura jurídica a importants avenços en matèria de protecció dels animals a la ciutat: es reconeixien els gats ferals (gats assilvestrats) com una realitat a protegir, i es regula la protecció de les colònies felines; s’incorpora l’obligatorietat de l’esterilització dels animals de companyia en qualsevol transacció (no només en l’adopció sinó també en la compra) llevat dels animals registrats pels criadors; es prohibeix la tinença de primats; s’estableix l’obligatorietat d’una revisió veterinària anual mínima; entre moltes d’altres. L’any 2014, al seu torn, es va dur a terme la primera prova pilot per aplicar el mètode de control de les poblacions de coloms a través del pinso anticonceptiu; sistema que es va aplicar de manera generalitzada l’any 2017.