L’Espai Natural del Delta del Llobregat, al municipi del Prat de Llobregat, ha obert al públic el Mirador dels Flamencs, precisament per poder observar aquestes aus, en el marc del desplegament del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) Costa Barcelona Delta Llobregat, dotat amb 2 milions d’euros de fons Next Generation i liderat per la Diputació de Barcelona amb la participació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, i els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. El nou mirador està ubicat a l’entrada dels espais protegits i a la vora del riu, en una zona on hi ha presència de nombroses aus aquàtiques. 

L’actuació, promoguda per l’Ajuntament del Prat del Llobregat en el marc del projecte i amb un pressupost d’uns 48.000 euros, ha inclòs l’adequació de l’entorn immediat del mirador per tal que sigui accessible i la construcció d’una plataforma de fusta d’uns 26 m², amb barana-mirador i un llarg banc perquè els visitants hi puguin seure. Una de les nombroses espècies d’aus que sojornen al Delta són els flamencs. Aquestes aus s’aturen sovint al Delta del Llobregat a descansar i alimentar-se en els seus trasllats entre altres zones humides de la Mediterrània Occidental, especialment el Delta de l’Ebre, al sud, o la Camarga, a la desembocadura del Roine, al nord, però també d’altres més llunyans com Doñana. 

Els viatges dels flamencs entre aquests grans espais humits no constitueixen una migració fixa i limitada a una època de l’any en concret, sinó que es produeix de forma regular. Per això es poden veure flamencs al Delta del Llobregat en qualsevol època de l’any. Els ocells viatgen de nit i s’aturen a descansar de dia. Els llocs del Delta del Llobregat on troben la tranquil·litat i l’aliment necessaris per al seu repòs durant els seus viatges acostumen a ser la maresma del Remolar i el tram final del riu Llobregat, per sota del pont de Nelson Mandela i prop de la desembocadura, just davant dels espais naturals de Cal Tet. Per això s’ha instal·lat allà el Mirador dels Flamencs.

Mirador flamencs Prat Llobregat (3) foto ajuntament prat llobregat
Foto: Ajuntament el Prat de Llobregat
Mirador flamencs Prat Llobregat (2) foto ajuntament prat de llobregat
Foto: Ajuntament el Prat de Llobregat

Juntament amb el mirador, l’Ajuntament del Prat de Llobregat també realitzarà una adequació a la zona propera a l’aiguamoll de Cal Met Natrus, uns terrenys que AENA va cedir a l’Ajuntament del Prat amb l’objectiu de fomentar la mobilitat sostenible. Així, es crearan dos itineraris: un transversal, que connecta el camí i el carril bici paral·lels a la carretera de la platja amb el camí del marge dret de la Bunyola, i un principal, que permetrà creuar  la zona inundable que serà regenerada pel projecte. Al Delta del Llobregat s’han registrat més de 360 espècies d'ocells, una de les xifres més altes entre els espais naturals de la península Ibèrica. Es considera una àrea d'importància global, ja que acull espècies de conservació prioritària al nostre continent. A més, és una zona idònia per al passeig que ofereix un espai lliure verd de gran qualitat a la ciutadania del Prat però també a la de tota l’àrea metropolitana de Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!