Malgrat la millora de la situació epidemiològica, el confinament nocturn segueix vigent. És per això que durant la passada matinada els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat unes 1.300 persones de les Festes de Gràcia que incomplien el toc de queda, vigent de la 1 a les 6 de la matinada.
Tot i que no hi va haver detinguts, els agents han denunciat dues persones per desobediència i saltar-se les restriccions contra la covid-19. Els dos individus identificats i denunciats es trobaven a la plaça John Lennon de Gràcia, on s'han produït la majoria de les concentracions del barri. Després que la policia desallotgés aquesta plaça, un petit grup s'ha resistit a marxar, motiu pel qual els agents han decidit denunciar-los.
Dues persones denunciades
Mossos i Guàrdia Urbana participaven en un dispositiu per garantir el compliment del toc de queda durant la festa major del barri. A les 00.30 h han començat a avisar els participants que havien de marxar cap a casa, però a les 2.00 h encara resistia un grupet de 500 persones a la plaça John Lennon que van començar a llançar objectes a la línia policial. Cap a les 03.00 h, la situació va quedar completament normalitzada.
El confinament nocturn és vigent a Barcelona des de mitjans de juliol, quan el Govern va decidir aplicar el toc de queda en tots aquells municipis de més de 5.000 habitants que tenien una incidència acumulada a set dies per sobre dels 400 casos per cada 100.000 habitants. Ara, però, el TSJC l'ha tombat i divendres desapareixerà.
El toc de queda desapareix a Barcelona
L'objectiu d'aquesta restricció era limitar les relacions socials que es produeixen a la nit, després del tancament de l'hostaleria a les 00.30 h. Concretament, "es pretén reduir les interaccions socials que es produeixen en horari nocturn, atès que aquestes són les més freqüentades per les franges d'edat amb major incidència de la malaltia", segons el decret.
Després d'un mes, el toc de queda desapareix a Barcelona i a la majoria de municipis. Aquesta setmana el Govern havia decidit prorrogar-lo, tot endurint els criteris per aplicar-lo. El llindar de la incidència acumulada ha baixat de 400 a 250 i de 250 a 125 casos per cada 100.000 habitants. D'aquesta manera, actualment són 148 els municipis afectats per la mesura, entre els quals es troba Barcelona. Però això no ha agradat al TSJC i ha tombat la mesura, que només seguirà vigent en 19 municipis.
El confinament nocturn marxa després de la millora de la situació epidemiològica, que segueix amb la pressió hospitalària a la baixa. El risc de contagi i la resta d'indicadors d'aquesta mena no fan més que baixar, però el Govern havia decidit mantenir el toc de queda malgrat les últimes declaracions del conseller de Salut, Josep M. Argimon: "La covid no pot ser excusa per retallar drets i llibertats".
És per això que a la patronal de l'oci nocturn, Fecasarm, estan molt enfadats. L'organitzacó ha denunciat que el confinament nocturn ha agreujat la situació d'uns negocis que ja es trobaven "ofegats", sobretot a les zones turístiques, fins al punt de declarar pèrdues per valor de 5.500 milions d'euros en el sector de l'oci nocturn des de l'esclat de la pandèmia.