La taxa turística, o més pròpiament, l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET), és un recàrrec que paguen els usuaris d’establiments turístics per cada nit d’estada. En el cas de Barcelona, tot i que l’impost el recapta la Generalitat, la meitat es transfereix a l’Ajuntament que, sobre el paper, els destina a projectes de desenvolupament turístic a diferents districtes de la ciutat i a la promoció d’activitats esportives, gastronòmiques i culturals de rellevància per a la projecció internacional de la ciutat i la captació de turisme de qualitat, una definició que tan aviat serveis per a dinamització de barris com per a proves esportives minoritàries.
Segons va informar recentment l’Ajuntament de Barcelona, en els dotze darrers mesos el govern municipal ha invertit 6,7 milions d’euros provinents de la taxa turística en aspectes prou diferents com propostes culturals que diversifiquen el turisme al territori creant nous atractius als barris, projectes de recuperació de la memòria històrica i els que proposen una millor gestió de l’ordenació i els usos en els barris amb una elevada afluència de visitants per garantir la preservació de la convivència, les millores en espais o actius turístics del territori, així la promoció de bones pràctiques en pro d’un turisme responsable.
En aquest context però, sobta que al costat d’iniciatives com el projecte Montjuïc 360º, una proposta per redescobrir a peu el patrimoni natural i històric del Parc, amb la recuperació d’espais i antics camins de Montjuïc i millora de la conservació de diferents zones o l’arranjament i dinamització de l’espai Meeting Point ubicat al carrer Creu Coberta i gestionat per l’associació de comerciants de l’eix comercial on s’ofereix informació al visitant sobre el comerç de proximitat i l’entorn, activitats del barri i altres accions, que completen una inversió de 98.000 euros al districte de Sants-Montjuïc, es trobi una inversió de 725.000 euros a l’Institut Barcelona Esports destinada a finançar proves esportives com el Concurs Internacional de Salts 125è aniversari del Real Club de Polo de Barcelona i la Final Màster World Padel Tour que tindrà lloc del 16 al 18 de desembre al Palau Sant Jordi.
Inversions en memòria històrica
Altres inversions destacades són els 92.000 euros destinats al districte de les Corts que es gastaran en un projecte de recuperació de la memòria històrica amb la rehabilitació del Panteó dels Soldats d’Ultramar, un monument cripta de l’arquitecte municipal Pere Falqués situat al cementiri de les Corts dedicat als 734 soldats que van morir en les guerres colonials espanyoles a Cuba i Filipines. Al mateix districte es finança un projecte d’interpretació del patrimoni arquitectònic del carrer Danubi i un altre amb el sector hoteler per millorar i reduir la producció de residus.
En un altre punt de la ciutat, el districte de Gràcia, l’Ajuntament destina 85.000 euros al projecte Nous itineraris turístics del barri del Coll, amb una ruta que contempla onze punts turístics singulars i combina exemples d’arquitectura eclesiàstica de gran valor, exemples modernistes, una masia tradicional catalana, així com la memòria històrica del moviment veïnal postfranquista i del moviment obrer i alhora reivindica espais naturals i reivindica miradors que permeten visualitzar la ciutat i explicar el creixement de Barcelona cap als barris i viles que la conformen avui dia.
Pel que fa a Nou Barris, es destinaran 67.250 euros per a dos projectes culturals. Un d’ells és el Laboratori Art Urbà, un pla d’acció d’impuls i suport als artistes urbans de la Zona Nord del districte que vol generar un nou atractiu turístic que impliqui processos de creació comunitària i millora de la cohesió social a partir de propostes que fomentin la identitat pròpia i col·lectiva. El segon és el festival Flamenc a Nou Barris que té lloc al districte des de l’any 2000.
A Sant Martí l’impost finança amb 175.000 euros l’impuls del programa Cultura al Carrer que portarà al barri del Besòs i el Maresme activitats familiars i espectacles de circ, dansa, teatre i música. Una programació de dinamització cultural a l’espai públic del barri amb propostes de petit, mitjà i gran format i gratuïtes. A través de l’oci, el lleure i la cultura, la proposta vol apropar a la ciutadania de Barcelona i els visitants al barri del Besòs i fer-ho amb una programació que tingui també en consideració les diverses identitats que conviuen en el barri així com la mirada de gènere i intercultural.
Itineraris turístics
Quant a Ciutat Vella, es destinen 82.000 euros al treball integral que inclou un estudi i un mapa dels itineraris dels grups de turistes que permetrà disposar d’una diagnosi i un mapa acurats de quins són els orígens, itineraris i punts de parada amb major afluència. Es faran propostes de gestió i de bones pràctiques que ajudin a millorar els impactes dels grups i també la pròpia experiència del visitant. També en la línia de foment de la descentralització del turisme en els barris i la creació de nous imaginaris turístics, es reserven 300.000 euros d’inversió als districtes en projectes enfocats a crear un pla d’actuació per als propers anys al voltant de la mobilitat turística i a la definició d’escenaris de gestió que contribueixin a administrar els fluxos turístics que rep la ciutat.
Finalment, l’ajuntament dona suport als Guardons The World’s 50 Best Bars 2022, amb un pressupost de 75.000 euros i que enguany ha distingit la coctelera barcelonina Paradiso amb el primer premi. També es destina part de l’impost al foment i promoció de les Indústries Creatives i l’ecosistema d’innovació local amb un total de 280.000 euros per a diferents projectes.