L’alga asiàtica Rugulopteryx okamurae, considerada una espècie invasora, ha estat detectada al Port Olímpic de Barcelona, després que a inicis d’estiu ja havia estat localitzada per primer cop al litoral català al port de Llançà (Alt Empordà). Ara, i dins dels treballs de seguiment d'espècies invasores que fa el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), s’ha detectat aquesta alga en aigües portuàries de Barcelona i els investigadors, segons apunta l’ACN, consideren que el més probable és que hagi arribat amb embarcacions d'esbarjo. Aquesta espècie és originària del nord-oest de l'Oceà Pacífic, habitual a les costes del Japó, Xina, Taiwan, Corea i Filipines i està inclosa al Catàleg espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores i al Llistat d'espècies exòtiques invasores preocupants per a la Unió Europea.

Es té documentada la colonització d'aquesta alga des del 2015 a Ceuta i a l'Estret de Gibraltar i ha provocat estralls en diferents punts de l'Estat espanyol, i pel que fa a Catalunya, se la va localitzar a l'inici de l'estiu, quan investigadors i docents de la Universitat de Barcelona (UB) van observar la colonització incipient dels primers individus al port de Llançà, durant unes pràctiques de camp amb alumnes. Després de la comunicació personal amb els investigadors de la UB, l'equip del CEAB-CSIC va validar aquestes observacions i va realitzar prospeccions a la zona per tal de caracteritzar els hàbitats envaïts, la dimensió de la colonització i fer-ne el seguiment.

Des d’aleshores, la disseminació de l'alga ha estat sobre les àrees adjacents (punts de Llançà i de Colera, també a l'Alt Empordà) colonitzant les escletxes dels blocs artificials de ports i platges de forma esparsa, sense manifestar una ocupació massiva del substrat. Ara, l'alga s'ha trobat al Port Olímpic de Barcelona. L'equip del CEAB-CSIC ha registrat la seva presència als blocs de la contra escullera submergida, a fondàries de tres a sis metres i amb una cobertura d'aproximadament del 15% de la superfície. Aquesta mateixa espècie actualment ocupa els fons fotòfils de l'Estany de Thau (Llenguadoc), Ceuta, Andalusia, el nord del Marroc, Marsella, les illes Açores, Múrcia, Madeira, illes Canàries, Alacant i les zones referides del litoral català.

Important potencial invasor

La Rugulopteryx okamurae ha mostrat un important potencial invasor, podent arribar a cobrir els fons de roca des de la superfície fins als trenta metres de fondària, fins i tot creixent sobre altres algues i plantes marines. Pot provocar modificacions en els ecosistemes marins, alterant els hàbitats i desplaçant o fent desaparèixer espècies autòctones. A més, s'estimen pèrdues econòmiques de més d'un milió d'euros anuals pels seus efectes sobre la pesca, sense considerar les tasques de neteja de les platges per l'arribada i dipòsit de cúmuls vegetals. Davant la detecció, des del CEAB-CSIC, i en col·laboració amb l'ACA es fan un seguit d'actuacions de vigilància i control. Entre aquestes, intensificar la freqüència de control en les localitats on ha estat observada i fer un estudi estacional dels llocs colonitzats per identificar com està en cada estació de l'any i veure com es comporta, entre d'altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!