La tretzena edició del Festival d’Arquitectura 48 Open House se celebra aquest cap de setmana, 22 i 23 d’octubre, amb un programa força extens que proposa 206 activitats en set municipis: Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Dalt, Sant Joan Despí, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Sitges. A la capital de Catalunya es podrà accedir a 126 edificis i altres construccions, amb la característica que es tracta d’espais que habitualment no estan oberts al públic, per tant, es tracta d’oportunitats gairebé úniques de poder accedir-hi i, en la immensa majoria de casos, en règim de visita guiada, que permet conèixer amb detall els espais visitats.

Les deu novetats més destacades de l’Open House 2022

Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

Després de destacar les principals novetats de l’edició d’enguany i també de recordar els principals espais on es requereix inscripció, que es van esgotar dilluns passat al cap de poca estona de posar-se a l’abast del públic, a continuació oferim una selecció d’edificis i altres construccions visitables amb el nexe en comú del fet que es tracta d’espais normalment inaccessibles, ja que ho estan tancats al públic o bé es tracta de dependències administratives o oficines privades amb accés restringit, de tal manera que l’Open House són el moment adequat per conèixer-los per dins, més enllà d’admirar-los per fora. Cal recordar que totes les visites són gratuïtes, però també cal tenir present que en algunes ocasions cal fer cua.

Edifici David

Seu de l’empresa Fábrica Nacional de Cyclecars David. Concebuda inicialment com una fàbrica de cotxes, actualment és un espai multidisciplinari amb comerços i oficines. Amb inspiració en l’escola de Chicago, l’arquitecte Ignasi Mas i Morell va projectar un edifici de 70 metres de llargada i estil classicista acadèmic, un autèntic garatge de vuit plantes, a les quals s’arriba per una rampa inscrita en un cilindre de 21,20 metres de diàmetre. A la darrera planta, abunden els estudis d’arquitectura i disseny gràfic o industrial. Des del 1969, als baixos hi ha unes galeries que en l'actualitat conforma el Centre Comercial David, amb accés des dels carrers Aribau i Tuset i la Travessera de Gràcia.

L'edifici David és en part un immens garatge / Foto: Valentina Cohen
  • Carrer d'Aribau, 230, 240 (Sarrià-Sant Gervasi)
  • Arquitectes / any: Ignasi Mas Morell, 1931
  • Ús actual: Oficines
  • Estil: Noucentisme
  • Visita: Diumenge de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia
Antiga seu de l’editorial Gustavo Gili

Exemple d’arquitectura catalana dels anys cinquanta que segueix l’ideari racionalista amb un projecte de dimensions proporcionades i rigor tecnològic. Situat a l’interior d’una illa de l’Eixample, l’edifici es caracteritza per una volumetria fragmentada molt ben articulada que aconsegueix una seqüència dinàmica d’espais. A l’exterior, uns patis responen a les necessitats d’il·luminació i ventilació del programa i, alhora, mantenen la voluntat d’Ildefons Cerdà de projectar interiors d’illa verds. A l’interior, els arquitectes aprofiten les possibilitats tècniques i expressives de les estructures de formigó armat que apareixen en aquell moment, i creen un espai diàfan amb grans obertures que doten de representativitat el vestíbul de l’edifici. Adquirit recentment per l’Ajuntament de Barcelona, es preveu traslladar-hi dependències municipals

Sala de reunions de l'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili, actualment propietat de l'Ajuntament de Barcelona / Foto: AjBCN
  • Carrer del Rosselló, 87-89 (Eixample)
  • Arquitectes / any: Joaquim Gili i Francesc Bassó, 1960
  • Ús actual: Sense ús
  • Estil: Racionalisme
  • Visita: Diumenge de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia

[banner-AMP_0]

Casa de les Altures
Seu de districte Horta-Guinardó

Projectada amb un llenguatge neoàrab, inicialment havia de ser l’habitatge de l’enginyer director de la Societat General d’Aigües de Barcelona. Es diu Casa de les Altures perquè al costat hi havia els motors d’elevació d’aigua cap als dipòsits situats al Turó de la Rovira. El 1991 es va rehabilitar per part de l’arquitecte Víctor Argentí com a seu del districte d’Horta-Guinardó i va rebre un premi FAD a la millor rehabilitació. Es tracta d’un edifici de base rectangular, amb un buit central que correspon a un pati i amb un cos adossat a la façana sud en forma de porxo.

La Casa de les Altures és actualment la seu del districte d'Horta-Guinardó / Foto: Antonio Navarro Wijmark

  • Ronda del Guinardó, 49 (Horta-Guinardó)
  • Arquitectes / any: Enric Figueres, 1890; Víctor Argentí, 1991
  • Ús actual: Administratiu
  • Estil: Contemporani Històric
  • Visita: Dissabte de 10 a 14.30 h. Visita guiada sense inscripció prèvia
Torres Venecianes

Aquestes dues torres de planta quadrada i 44 metres d’altura es van concebre com la porta d’entrada a l’Exposició Internacional de Barcelona i estan inspirades en el campanar de la catedral de Sant Marc de Venècia (d’aquí ve el seu nom). Fidels als principis arquitectònics del moment, es van construir amb pedra artificial i obra vista, materials poc nobles, però coherents amb la voluntat de ser enderrocades un cop acabada l’Exposició, tot i que finalment, s’han conservat com a pòrtic de l’espai firal de Montjuïc. Avís: Aquest edifici és d'alta afluència de visitants. Un cop assolit l'aforament màxim de l'edifici es procedirà al tancament de la cua.

L'Open House ofereix la possibilitat de pujar a les torres venecianes de la plaça d'Espanya / Foto: Juan Miguel Pla Jorrin
  • Avinguda de la Reina Maria Cristina / Plaça d’Espanya (Sants-Montjuïc)
  • Arquitectes / any: Ramon Reventós i Farrarons, 1929
  • Ús actual: Monument
  • Estil: Historicisme
  • Visita: Dissabte i diumenge de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia

[banner-AMP_1]

Dipòsit del Rei Martí

Una troballa va ser el que va passar amb el dipòsit del Rei Martí, un antic dipòsit de retenció d’aigua situat a l’antiga finca de la torre i viaducte de Bellesguard, obra d’Antoni Gaudí. Un dipòsit soterrat de més de 600 m² i datat a la fi del segle XIX que havia quedat oblidat sota un bosc de pins fins que, fa vint anys, es va redescobrir de manera accidental. A l’interior del dipòsit, els arcs i les voltes ceràmiques mantenen el caràcter original i l’empremta de l’aigua i la calç. Uns elements constructius que s’emfasitzen amb la il·luminació per convertir-los en els únics protagonistes.

El Dipòsit del Rei Martí va estar oblidat més de cent anys sota un bosc / Foto: Adrià Goula
  • Carrer de Bellesguard, 14 (Sarrià-Sant Gervasi)
  • Arquitectes / any: Archikubik, 2016
  • Ús actual: Cultural
  • Estil: Contemporani Històric
  • Visita: Diumenge de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia
Edifici d’oficines Bolívia 56

Raresa moderna en la transformació del 22@ que nega els angles rectes i paral·lelepípedes i fuig de la cromàtica grisa, fosca i vidriada de la zona. La pell exterior, formada per grans lames que protegeixen les oficines de la radiació solar, ajuda a annexar l’edifici nou amb les restes de Can Tiana (una antiga fàbrica tèxtil, catalogada com a patrimoni industrial, que es rehabilita i s’incorpora a l’edifici per situar-hi diferents equipaments). Actualment, l’edifici acull diversos organismes: la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC); l’agència EFE; la Casa Àsia; la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), i el Tribunal Econòmic-Administratiu Regional (TEAR).

L'edifici Bolívia incorpora part de l'antiga fàbrica tèxtil Can Tiana / Foto: Antoni Navarro Wijkmark
  • Carrer de Bolívia, 56 (Sant Martí)
  • Arquitectes / any: Batlle i Roig Arquitectes, 2010
  • Ús actual: Oficines
  • Estil: Contemporani
  • Visita: Dissabte de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia

[banner-AMP_2]

Antic Institut Mental Pi i Molist
Seu de districte Nou Barris

L’Institut Mental de la Santa Creu, construït per cobrir les mancances que tenien els serveis psiquiàtrics del vell Hospital de la Santa Creu, es va fer realitat gràcies a la constància del doctor Emili Pi i Molist. En un terreny de 20 hectàrees es va construir un vast complex ortogonal d’edificacions comunicades entre si que formen amplis patis interiors de planta rectangular. A partir de 1955 es va iniciar un procés especulatiu que va afectar l’edifici, que va començar a perdre pavellons. Actualment, solament sobreviu el cos central de l’antic recinte, que acull les dependències de la seu del districte de Nou Barris i la Biblioteca de Nou Barris.

Pati interior de la seu del districte de Nou Barris, habitualment obert al públic / Foto: Antoni Navarro Wijkmark
  • Plaça Major de Nou Barris, 1 (Barcelona)
  • Arquitectes / any: Josep Oriol Bernadet, 1860-1889; Ricardo Pérdigo (Biblioteca), 1993-1995; Cristian Cirici (seu del districte), 2006-2009
  • Ús actual: Administratiu
  • Estil: Neoclassicisme
  • Visita: Diumenge de 10 a 14.30 h. Visita guiada sense inscripció prèvia
Arc de Triomf

Arc triomfal segons les proporcions clàssiques, però amb alguns materials i alguns elements ornamentals que permeten parlar de neomudèjar. Va ser projectat i construït el 1888, com a entrada a l’Exposició Universal d’aquell any. Són remarcables els relleus escultòrics de Josep Reynés (que representen la ciutat acollint els visitants) i de Josep Llimona (que simbolitzen el lliurament de guardons). També hi ha altres motius escultòrics, de Torquato Tasso, Antoni Vilanova, Manuel Fuxà i Pere Carbonell. Avís: Aquest edifici és d'alta afluència de visitants. Un cop assolit l'aforament màxim de l'edifici es procedirà al tancament de la cua. Per raons de seguretat, no poden pujar-hi menors de 18 anys. Dissabte al matí hi haurà visites teatralitzades.

La coronació de l'Arc del Triomf, vista des de la terrassa superior / Foto: Antonio Navarro Wijkmark
  • Passeig de Lluís Companys (Ciutat Vella)
  • Arquitectes / any: Josep Vilaseca, 1888
  • Ús actual: Monument
  • Estil: Modernisme
  • Visita: Dissabte i diumenge de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia
Falsa Capella Gaudí
Parròquia de Sant Joan Baptista de Gràcia

Església d’una sola nau, amb capelles, transsepte i coberta a dos vessants, on destaquen l’altar sacramental, la casa rectoral (al carrer de l’Església) i la capella del Santíssim (situada darrere el presbiteri). El temple presideix la plaça de la Virreina, des d’on se n’aprecia l’alçada, i la façana traça un eix aparent de simetria en aquest espai públic. La façana de la casa rectoral juga amb l’expressivitat dels materials (maçoneria, filades de maó i pedra treballada). La capella del Santíssim, atribuïda equivocadament a Antoni Gaudí, se situa en un soterrani de 5,2 m d’alçada i està formada per un absis i quatre cúpules recobertes de trencadís amb colors daurats, blaus, marrons, grocs i rogencs.

A  l'església hi ha parts atribuïdes equivocadament a Antoni Gaudí / Foto: Antonio Navarro Wijkmark
  • Carrer de la Santa Creu, 2 (Gràcia)
  • Arquitectes / any: Francesc Berenguer i Mestres (projecte), Andreu Audet i Puig, 1878
  • Ús actual: Religiós
  • Estil: Sense estil definit
  • Visita: Diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 18 h. Visita guiada sense inscripció prèvia
Torre Colom
Cloudwork la Rambla -Drassanes

Espai d’oficines situat a les plantes 15, 23 i 24 de l’edifici de Torre Colom: edifici d’estil brutalista coronat amb una piràmide invertida de formigó (girada 45º respecte a unes façanes guerxes i inclinades), que converteix la torre en una referència visual al costat de la ciutat medieval. El projecte per a les oficines crea un espai obert al voltant del nucli central de circulacions d’aquesta torre, fet que permet gaudir de vistes de 360º de la ciutat sense renunciar a zones tranquil·les de treball. Es proposa un entorn de treball flexible, àgil i amb acabats càlids: s’introdueix el color blau als sostres i la cuina, per potenciar la relació amb el mar; es fa servir fusta de roure natural per crear espais acollidors, i es dissenya una lleixa contínua perimetral que ressalta les vistes sobre la ciutat. El conjunt és una oficina innovadora, amb espais diàfans, coworking, zones comunes per al descans, sales de reunions polivalents i una terrassa espectacular amb vistes panoràmiques.

El Cloudwork la Rambla-Drassanes és un lloc per treballar amb immillorables vistes / Foto: Cloudwork la Rambla-Drassanes
  • Carrer del Portal de Santa Madrona, 12 (Ciutat Vella)
  • Arquitectes / any: Josep Anglada, Daniel Gelabert i Josep Ribes, 1963-1967; Elastiko, 2021
  • Ús actual: Oficines
  • Estil: Contemporani
  • Visita: Diumenge de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia