La celebració de la Diada Nacional aquest dimecres, Onze de Setembre, arriba precedida per actes en diversos districtes de Barcelona, als quals cal afegir, aquest mateix dilluns (17h), la conferència institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, a càrrec de la historiadora Teresa Abelló Güell, sota el títol ‘Barcelona, bressol de l’obrerisme’. Més enllà de la plaça de Sant Jaume i els espais habituals de celebració com el Fossar de les Moreres i el monument a Rafael Casanova, altres indrets de la ciutat, com la Capella dels Segadors (Sant Andreu) i la plaça del Setge de 1714 (Sants-Montjuïc) prendran protagonisme.
 
La Capella dels Segadors de Sant Andreu no és, de fet, un espai vinculat històricament a la Diada Nacional, però la seva connexió amb la Guerra dels Segadors -i el seu estat lamentable, ara en vies de rehabilitació- l’ha convertit en un espai vinculat a la defensa de les llibertats catalanes, raó per la qual s’ha convertit en l’epicentre de la celebració d’aquest districte, on es preveu celebrar un any més l’ofrena floral a la plaça de les Dones de la Motor Ibèrica, el dimarts 10 a partir de les 17.45 h, que començarà amb la xerrada ‘Des del primer catalanisme literari al catalanisme polític’, a càrrec de l’historiador i professor a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Josep Pich Mitjana. L’acte es clourà amb l’actuació de l’Esbart Maragall, amb el seu Ball d’homenatge, i l’Orfeó l’Eco de Catalunya.

Per la seva banda, a la plaça del Setge de 1714, al districte de Sants-Montjuïc, la diada se celebrarà el mateix dimecres al matí, amb un conjunt d’esdeveniments que inclouen l’ofrena floral a càrrec d’associacions i entitats a les 12 del migdia així com exhibició dels Tabalers i encesa de Diables, ballada de sardanes, lectura poètica, interpretació del Cant dels Segadors i actuació castellera. Altres actes previstos són els que tindran lloc a Sarrià-Sant Gervasi, on el 10 de setembre a partir de les 18 h a la plaça del Consell de la Vila se celebrarà la Diada Nacional amb parlaments i un concert líric poètic a càrrec de Mar Esteve, cantant, i Cris Morales, pianista.

Pel que fa al districte de Sant Martí, la celebració té lloc aquest dilluns amb un acte festiu a la plaça Valentí Almirall (18h) en què intervindrà la Cobla Mediterrània amb un recital amb dues parts. En una primera part, la cobla interpretarà 5 peces de concert amb un fil conductor davant d’un públic que podrà gaudir-ne assegut i que es clourà amb intervencions institucionals i el cant de l’himne nacional. La segona part, ja sense cadires a plaça, constarà d’una ballada popular. Quant al districte de les Corts, la celebració es farà amb un concert al jardí del Centre Cívic Can Deu (pl. Concòrdia, 13), dimarts 10 de setembre a les 19 h, a càrrec del grup musical Filferro Trio.

També pel dimarts 10 està prevista la celebració al districte d’Horta-Guinardó, que tindrà lloc a les 19.30 a la plaça de Salvador Riera, amb parlaments a càrrec de Jordi Domingo i Garcia-Milà, la galejada de la bandera, la lectura de poemes per part d’Òmnium i la CAL, la hissada de la bandera i el Cant de la Senyera. També hi haurà un petit concert de violí a càrrec de Fumi Suzuki i Anna Casas, l’ofrena floral oberta al veïnat i les entitats i el Cant dels Segadors. Finalment, al districte de Nou Barris la celebració es trasllada al dissabte 14 de setembre, a partir de les 18.30 hores al Pati de la Seu del Districte de Nou Barris, amb concert a càrrec de Duet Musical 2.0, hissada de la senyera, recital de la Banda Simfònica Roquetes - Nou Barris de Barcelona i final conjunt amb El Cant de la Senyera i Els Segadors, amb la col·laboració de la Societat Coral L'Ideal d'en Clavé.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!