La Diputació de Barcelona ha aprovat en el ple ordinari del mes de juny, celebrat aquest dijous, la inversió de 100 milions d’euros en un programa de millora de les xarxes d'abastament d'aigua, gràcies al qual es garantirà el subministrament a la ciutadania de tota la demarcació. Es tracta d’un projecte impulsat juntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), pel qual la Diputació ofereix eines als governs locals que més han patit l'emergència climàtica perquè millorin la xarxa de distribució i detectar fuites. "Si implementem totes les actuacions definides en aquest pla, podem estalviar anualment 12,5 hm³ d'aigua, equivalent a 5.000 piscines olímpiques", ha afirmat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a la finalització del plenari.

D'acord amb la Diputació, l’estimació d’estalvi d’aigua té en compte que hi ha municipis amb xarxes envellides per manca de manteniment i reposició, per la qual cosa el seu rendiment és, calculen, "molt inferior al mínim desitjable del 80%, sobretot en municipis de menys de 20.000 habitants”. Els destinataris d'aquesta partida són 310 municipis de la demarcació, és a dir, tots a excepció de la ciutat de Barcelona, i podran distribuir l'import adjudicat al nombre d'actuacions que considerin necessàries, finançant actuacions dutes a terme entre el 2023 i el 2027. Així, cada consistori rebrà un import mínim de 100.000 euros, fet que suposarà un cost de 31 milions en total, mentre que els 69 milions restants es distribuiran entre els municipis segons un conjunt de variables i sota uns criteris de transparència i equitat.

Entre les actuacions previstes al programa, destaquen la renovació d'elements de les xarxes de distribució d'aigua (canonades i vàlvules, per exemple) i de canonades de la xarxa de distribució d'aigua entre dipòsits municipals. També es donarà suport a la instal·lació de mecanismes automàtics de regulació de la pressió de la xarxa, mitjançant vàlvules reductores de pressió, i d'elements de comptatge i automatització per a la sectorització de la xarxa i implantació de telecontrol. Finalment, els ajuntaments de la demarcació de Barcelona també podran dur a terme inversions en instal·lacions, canonades o altres elements que permetin l'aprofitament d'aigües freàtiques que actualment s'estan bombant al subsol.

"Seguim en emergència"

"Encara que ara la situació de sequera sigui menys urgent, amb la millora de la situació als embassaments per les pluges de les últimes setmanes, seguim en emergència” ha recordat Moret, que ha afegit la Diputació "no només dona respostes reactives per contenir les situacions d’emergència, sinó que el que volem és fer polítiques públiques que impulsin transformacions estructurals en aquelles xarxes de serveis que han de garantir l’accés a l'aigua”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!