L’antiga seu del Consell Comarcal del Barcelonès, situada al carrer Tàpies, 4, de Barcelona, entrarà en funcionament a l’octubre d’aquest any com a nova comissaria de la Guàrdia Urbana, amb una capacitat per a 500 efectius, això sí, mantenint els usos policials que actualment té la comissària situada al número 43 de la Rambla, segons que ha anunciat aquest dilluns el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que al mateix temps ha anunciat la convocatòria de 241 noves places per ampliar la plantilla fins als 3.500 efectius, la xifra “més elevada que ha tingut mai la ciutat”.

Per habilitar el nou edifici l’ajuntament invertirà 1,2 milions d’euros en la reforma, amb l’objectiu que a la tardor ja aculli les noves dependències de la Unitat Territorial de Ciutat Vella, que es traslladarà des de l’actual comissaria que el cos de policia barceloní té a la Rambla. De tota manera, la comissaria de la Rambla no perdrà els seus usos policials, i s’està estudiant la viabilitat que aculli altres unitats i serveis de la Guàrdia Urbana, com per exemple la Unitat d’Investigació, que actualment està ubicada a les dependències de les unitats centralitzades que la Guàrdia Urbana té a la Zona Franca. 

L'antiga seu del Consell Comarcal del Barcelonès serà comissaria de la Guàrdia Urbana / Google Street View

Segons l’ajuntament, el trasllat d’aquesta Unitat a la Rambla acostaria els professionals a les casuístiques que investiguen, acostant-los a l’origen dels fets i dotant-los de més capacitat de prevenció i resposta. L’actual comissària de Ciutat Vella continuaria sent la seu del Grup de Tràfic d’Éssers Humans de la Guàrdia Urbana. A més, segons ha indicat l’Intendent Major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, s’estudia que l’espai de la Rambla s’orienti també cap a “l’atenció a la ciutadania” i ha anunciat la possibilitat que es creï “un centre d’atenció a persones víctimes de situacions delictives” i també un punt d’atenció a víctimes de violència masclista.

241 noves places

Pel que fa a la convocatòria de 241 noves places d’agent, la previsió és que a finals d’aquest mes de febrer s’obri el període de presentació de sol·licituds i que el procés selectiu finalitzi el mes de novembre. D’aquesta manera, les persones que aconsegueixin plaça podran iniciar el curs de l’Escola de Policia el mes de gener de 2023. La principal novetat d’aquesta convocatòria contempla que els candidats que superin tot el procés selectiu i quedin entre els 241 primers passin a cobrir les necessitats de personal que tindrà el cos durant els anys 2022 i 2023. A més, també per primer cop, s’amplien els idiomes susceptibles d’examinar-se a la prova de llengua estrangera. Fins ara, la prova de coneixements havia de ser d’anglès, àrab, urdú o xinès. Enguany també s’incorporen l’alemany, el francès i l’italià.

Pel que fa a la presència de dones al cos, aquesta nova convocatòria manté els requisits de l’anterior per incrementar el nombre d’agents de sexe femení. I és que la Guàrdia Urbana va ser el primer cos de seguretat en incloure en la seva plantilla una quota del 40% de dones. Els processos de selecció continuen salvaguardant els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en l’accés a la funció pública, com a eina més eficaç per poder equilibrar la presència de gèneres masculí i femení entre la plantilla, actualment molt majoritàriament esbiaixada a favor dels agents homes. Amb aquesta aprovació de l’ampliació de la plantilla del cos s’assoliran les 3.500 persones en la plantilla de la Guàrdia Urbana, tot donant resposta al compromís del Govern municipal per a aquest mandat i sent la d’aquests quatre anys la convocatòria més gran que s’ha fet mai, que a més se suma a ofertes laborals en altres àmbits del consistori.