El govern d'Ada Colau ha fet marxa enrere i l'operadora elèctrica municipal, Barcelona Energia, no utilitzarà energia procedent d'incineradores com la de Sant Adrià del Besòs. La rectificació, anunciada pel regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, es produeix després que plataformes ecologistes han expressat el seu rebuig de la incineradora per la contaminació que genera.
L'alcaldessa va anunciar que Barcelona Energia començarà a donar servei el gener del 2019. No obstant això, malgrat que l'Ajuntament segueix endavant amb els seus plans de subministrar energia a les llars, la comprarà a empreses amb certificat verd i a un preu de tarifa igual a què ofereixen les companyies al mercat.
L'equip de govern dels comuns ha rectificat els seus plans inicials just una setmana després que l'informe "La Salut a Barcelona 2017", de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, revelés que la contaminació de l'aire va causar 354 morts durant el 2017 (88 més que l'any anterior). El 98% dels habitants de Barcelona s'exposen a nivells de partícules PM10 superiors al recomanat per l'OMS.
Precisament la incineradora de Sant Adrià del Besòs, gestionada per TERSA i participada al 59% per Barcelona Serveis Municipals, i que havia de ser una de les principals subministradores per a Barcelona Energia, és objecte d'una investigació per part de la Fiscalia de Medi Ambient arran d'una denúncia dels veïns per les seves altes emissions de dioxines i pudors.
Risc de desenvolupar càncer
Una vintena d'entitats i associacions agrupades entorn de la coordinadora veïnal AireNet, es van reunir per tractar la incineració de residus. Els veïns de l'àrea de la incineradora del Besòs fa anys que reclamen la fi de la incineració. Un estudi publicat el 2015 i realitzat pel catedràtic José Luis Domingo (URV) demostrava que els habitants d'aquesta zona pateixen 2,5 vegades més risc de desenvolupar un càncer.
La planta de Sant Adrià del Besòs, és la segona incineradora més gran de l'Estat espanyol. Tracta unes 45 tones de residus per hora. Gràcies a la persistència dels veïns i a una filtració per part dels treballadors, es van fer públiques les males pràctiques de TERSA, que tergiversava de forma premeditat el mesurament de les temperatures dels forns per reflectir millors resultats. Operava per sota de la temperatura legal augmentant l'alliberament de dioxines,