Una desena d'entitats ecologistes, entre les quals hi ha Greenpeace o la plataforma veïnal Airenet, es manifestaran per demanar el tancament de la planta incineradora del Besòs, ja que consideren que contamina en excés, afecta la salut dels ciutadans i provoca molt males olors. La planta, que està operada per l'empresa Tersa i participada en el 59% per Barcelona Serveis Municipals, està sent objecte d'una investigació per part de la Fiscalia de Medi Ambient arran d'una denúncia dels veïns per les seves altes emissions de dioxines i pudors.

La marxa serà aquest dissabte i començarà a les onze del matí al parc del Fòrum i avançarà fins a la planta, que es troba a prop de la desembocadura del Besòs. Les entitats organitzadores defensen que la planta és un dels factors que han ajudat a l'augment de la contaminació de Barcelona en l'últim any.

La contradicció de Colau

Abans de començar el seu mandat com a alcaldessa, Ada Colau es va comprometre a promoure la creació d'un operador energètic municipal íntegrament sostenible, ja que segons el seu programa municipal, el model energètic de Barcelona té "conseqüències negatives per a la salut i l'entorn" i alhora es comprometia a no portar més residus a les incineradores, com la del Besòs, ja que afavoreixen al canvi climàtic.

Ara bé, des del 2015 no només no s'ha reduït el volum de residus que es porten a les incineradores sinó que s'ha augmentat durant el govern Colau a Barcelona i, alhora, també volia usar les incineradores per l'elèctrica municipal, però es va haver de fer enrere per la pressió dels mateixos ecologistes per la contaminació de la planta a la ciutat.

Els estudis que avalen els veïns

De fet, ja hi ha estudis que donen suport a aquestes tesis, com per exemple un de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona publicat a Science of the Total Environment, que destaca l’alta concentració a l’aire de dioxines a la zona pròxima a la incineradora. Concretament, l’informe assegura que aquesta concentració és de 0,044 pg OMS-TEQ/m3 (picograms de toxicitat, equivalent per quilogram per metre cúbic), xifra molt superior a la recomanada. L’informe també destaca que aquesta xifra és la més alta de Catalunya en aquests ambients i que fins i tot és cinc vegades més elevada que zones amb equipaments similars com Mataró, Tarragona o Girona.

Per un altre costat, l’informe de Salut de Barcelona del 2017, presentat aquest mateix mes de novembre, destaca que la qualitat de l’aire a Barcelona és realment dolenta, ja que supera les els nivells de contaminació recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), sobretot el diòxid de nitrogen (NO2) i material particulat (PM10). Segons aquest mateix informe, els nivells d'aquests dos contaminants han augmentat entre un 7 i un 12% des de l'últim any.

Taules amb els nivells de NO2 i PM10 a Barcelona en el període 2000-17

Aquesta mala qualitat de l’aire, que ha anat en augment en els últims anys a Barcelona, provoca més de 400 morts prematures a la ciutat cada any segons el mateix informe de Salut de la ciutat, ja que més del 70% de la població està exposada a nivells de contaminació superiors dels recomanats per l’OMS.

Pel que fa als efectes d’una alta exposició continuada a la contaminació, incloent els episodis de risc, els ciutadans de Barcelona tenen més facilitat per contraure malalties cardiovasculars i respiratòries, càncer, especialment de pulmó o un augment de la mortalitat prematura. En col·lectius de risc, com els nens, la tercera edat o les embarassades, podria donar-se un augment de l’ús dels serveis sanitaris, sigui per malalties diverses o per l’ús del servei d’urgències o el retard del creixement del fetus.