L'estudi d'arquitectura català Lacol ha guanyat el Premi d'Arquitectura Emergent Mies van der Rohe 2022 pel seu projecte La Borda, un habitatge cooperatiu situat a Barcelona. Els Premis Mies van der Rohe, atorgats per la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe, premien cada dos anys dos projectes d'arquitectura contemporània de la Unió Europea. Enguany, el projecte que s'ha endut el primer guardó, el Premi d'Arquitectura Mies van der Rohe 2022, ha estat el projecte 'Town House – Kingston University' de l'estudi d'arquitectes irlandesos Grafton Architects. Pel que fa al projecte català, el jurat ha destacat el caràcter "transgressor" del seu model, basat en la copropietat i la cogestió dels recursos.

Habitatge cooperatiu La borda / AjBCN

En la mateixa línia, el jurat ha subratllat que el model va "més enllà" de ser un habitatge cooperatiu perquè l'estudi Lacol funciona també com una cooperativa formada per catorze professionals, els quals treballen per "promoure un canvi polític i urbà" basat en la sostenibilitat social, ecològica i econòmica. Els dos projectes premiats, que obtindran 60.000 euros, han estat elegits d'una llista de 532 obres de 41 països. Precisament, el premi d'arquitectura Mies van der Rohe, llançat el 1987, es considera un dels més prestigiosos de l'arquitectura europea, i té per objectiu destacar la contribució dels arquitectes europeus al desenvolupament de noves tecnologies en l'àmbit urbà contemporani.

Habitatge Cooperatiu a Sants-Montjuïc

L'habitatge cooperatiu La Borda, situat al districte barceloní de Sants-Montjuïc és una promoció autoorganitzada per accedir a un habitatge digne que consta de 28 unitats (40, 60 i 75m²) i diversos espais comunitaris com ara cuina-menjador, safareig, espai polivalent, habitacions, espai sanitari, trasters, i espais exteriors i semiexteriors com el pati, aparcament de bicicletes i terrasses. El projecte, del grup d’arquitectes cooperatius Lacol, està ubicat en un terreny públic d'habitatge social, amb una durada d'arrendament de 75 anys. Està situat al carrer Constitució, en una posició limítrof de la zona industrial de Can Batlló amb façana al barri de la Bordeta. El projecte pretenia redefinir el programa d'habitatge col·lectiu, alhora que es creava una construcció sostenible i incloïa la participació dels usuaris al seu centre.

Menys sort ha tingut l’edifici d’habitatges socials Pisa de Cornellà de Llobregat, que competia en la categoria general dels guardons però no ha obtingut el premi. Pel camí també van quedar altres edificis i obres de Catalunya que van passar la primera selecció, en concret el projecte d’habitatges assequibles per joves construïts a les naus industrials del recinte de la Fabra & Coats i el poliesportiu del Turó de la Peira, els dos a la ciutat de Barcelona, així com la recuperació de la Torre de Merola, una torre de defensa del segle XIII situada al municipi de Puig-reig (Berguedà).