Al xamfrà Llobregat-muntanya dels carrers Còrsega amb Enric Granados de Barcelona s’aixeca l’anomenada Casa Llorens, un monumental edifici residencial construït l’any 1906 que destaca per l’ornamentació de la seva façana, en especial per les seves tribunes, dues d’elles circulars, les balustrades dels seus balcons i quatre columnes adossades que donen forma a les cantonades. Ara bé, encara destacava força més quan va ser inaugurada, ja que l’edifici estava coronat per dues imponents torrasses i cinc medallons ornamentals, que conformaven un conjunt de caràcter historicista i modernista que va comportar que el mateix any de la inauguració l’edifici rebés una menció del Concurs Anual d’Edificis, com es pot comprovar en una placa que hi ha a la mateixa façana.
La singularitat de l’edifici rau en que en un moment indeterminat del segle XX, i sense que se sàpiga ben bé com ni amb quina finalitat, les torrasses i els medallons van desaparèixer, però la intenció és que a mitjà termini tornin a lluir, dins d’un projecte de promoció immobiliària que transformarà l’edifici -ara deshabitat- en un complex d’habitatges de luxe, inclosa una remunta que, almenys sobre el paper, serà poc visible des del carrer.
El projecte, que va ser aprovat al ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona del passat 23 de desembre, obre la porta a la recuperació de l’esplendor de l’edifici, per bé que interiorment serà àmpliament reformat pel promotor Aduna Directorship S.L., en un projecte que no només mantindrà la façana sinó que replicarà els elements originals desapareguts.
Segons recull el projecte de la promoció immobiliària, que inclou un exhaustiu estudi històrico-arquitectònic, la Casa Llorens, que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local, va ser projectada el 1904 per l’arquitecte José Pérez Terraza per encàrrec d’Enric Llorens. Terraza va morir el 1906, sense veure acabada l’obra. Després d’alguns canvis, el projecte preveia una façana “fresca i ornamental d’inspiració modernista”.
Per què van desaparèixer les torrasses?
El més sorprenent és que malgrat que durant els anys següents es van fer reformes, com l’ampliació a la parcel·la adjacent al carrer Còrsega 259, en algun moment indeterminat van desaparèixer les torrasses i medallons, sense que “s’hagi trobat cap document o referència” que permeti datar el moment o la raó de l'eliminació de tots aquells elements. És a dir, les torrasses van desaparèixer i no se sap com ni per què.
És més, l’estudi esmentat es limita a recordar que el franquisme va ser “nefast per a molts immobles del modernisme barceloní, especialment en el que respecta als seus coronaments” i continua apuntant que “molts dels edificis que havien sobreviscut intactes a la Guerra Civil Espanyola van ser intervinguts per consolidar estructures suposadament afeblides pel pas del temps i per l’acció destructora dels bombardejos italians sobre la ciutat”.
L’afebliment a causa de la guerra podria ser el motiu de la desaparició, però també s’apunta que moltes intervencions en les coronacions de les façanes tenien un altre objectiu, el de “remuntar els edificis amb més habitatges que proporcionessin majors ingressos de renda als seus propietaris”. Amb tot, es descarta que fos aquest el cas de la Casa Llorens, ja que “va perdre el remat original de la seva cornisa i les torrasses que coronaven el xamfrà sense que els terrats fossin substituïts per nous àtics”.
Tot plegat, l’informe conclou que “durant el procés de documentació d’aquest estudi no s’ha trobat lamentablement cap notícia que permeti datar ni precisar els motius” de la desaparició de les torrasses i els medallons. El misteri continua.
Remunta amb àtics de luxe
En tot cas, el nou projecte els restituirà, això sí, en una reconversió de l’edifici on no hi faltarà una remunta amb àtics de luxe, tot i que els mateixos medallons faran que la nova construcció sigui poc visible des del carrer.
Segons es detalla al projecte, la restauració de les torrasses i medallons serà possible gràcies a l’existència de “dues fotografies originals i un alçat de l’edifici”, que seran la “base per a poder retornar a la ciutat la qualitat monumental de la Casa Llorens original”.