El mural d'homenatge a l'antic teatre Talia ja fa dies que llueix en una de les mitgeres dels Jardinets que duen el mateix nom a Sant Antoni a l'Eixample, però no ha sigut fins aquest dissabte que se n'ha fet la inauguració oficial. L'acte, que va haver de ser suspès la setmana passada per la pluja, ha servit per reivindicar l'època daurada del Paral·lel i el valor que va tenir ser aquest espai. L'obra que té una mirada feminista, i ressalta el paper de les dones tant en l’escena teatral com en la lluita veïnal per recuperar l’espai, es va escollir en un procés participatiu amb les entitats implicades.
El mural és un homenatge a la memòria històrica del Teatre Talia, que ocupa dues parets mitgeres i fa 24 metres d’alçària per 23 metres de llargària davant els Jardinets del Talia, on hi ha amb una petita zona de jocs infantils i unes jardineres, que ara aquest gran mural servirà per donar vida a la zona i recuperar l’esperit teatral d'aquesta.
L'obra de l'artista urbana Elisa Capdevila, que ha aprofitat una de les parets mitgeres existents, la que correspon a l’immoble de l’avinguda Paral·lel, 102, per connectar, des d’una perspectiva feminista, aquest espai del barri de Sant Antoni (districte de l’Eixample) amb l’esperit cultural de l’indret. En declaracions a Betevé, l'artista ha explicat que Final de funció representa el moment en què acaba l'espectacle "en aquell moment nostàlgic en què s’han viscut moltes coses boniques”, però que és necessari també "perquè en comencin d’altres", explica Capdevila. És per això que va decidir pintar un teló abaixat i una artista desmaquillant-se. L'artista està molt "feliç i orgullosa de poder pintar-la a la meva ciutat i en un lloc tan emblemàtic”.
Un projecte comunitari per al barri de Sant Antoni
Aquesta obra, que comissaria l’Street Art Barcelona, ha tingut la col·laboració d’una dotzena d’entitats veïnals, agrupades en la Plataforma Sant Antoni Recuperem el Talia, amb l’objectiu de retre homenatge a la història cultural del lloc i alhora simbolitzar la lluita de la comunitat per preservar-ne la memòria i revalorar-ne la importància de la seva funció per al barri. Segons el seu
portaveu, el mural ha de servir per recordar “aquell Paral·lel ple de teatres, d’oci popular i d’activisme obrer, com una alternativa a la cultura de les elits de la ciutat”. La inauguració ha sigut una festa ciutadana que ha gaudit les actuacions de la pallassa Txetake i del duet de l’Escola de Músics.