Poc després que s’ha conegut que la Fiscalia de Medi Ambient ha denunciat el president de l’empresa pública Tersa, que no és altre que el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, per considerar-lo responsable, juntament amb el cap d’explotació, de diversos episodis de combustió irregular a la incineradora de Sant Adrià de Besòs que haurien comportat l'emissió de contaminants en concentracions superiors a les permeses entre els anys 2015 i 2019, el regidor barceloní ha sortit a defensar-se tot assegurant que s’han dut “totes les anàlisis per acreditar” que no hi ha hagut cap impacte negatiu en la ciutadania.
En declaracions als mitjans en el context de la presentació del nou pla de Parcs i Jardins per als propers anys, Badia ha assegurat que la incineradora estava al dia de tots els controls per confirmar la seva seguretat. “Si no hagués estat així, hauríem hagut d’actuar d'urgència”, ha assenyalat el regidor, que a més ha assenyalat que les anàlisis es van efectuar conjuntament amb la conselleria de Salut i entitats expertes independents, que van “acreditar que no hi havia cap dany a la salut”. De fet, el regidor considera que el procediment de les anàlisis respecte a l’eventual contaminació està “totalment validat per la Generalitat, que és la responsable de qualitat ambiental", i ha afegit que facilitaran tota la informació sobre la denúncia, de la que assegura que se n’ha assabentat pels mitjans de comunicació.
A més, segons recull Europa Press, Badia ha mantingut que, quan va assumir la presidència de Tersa, va tenir clar que “el tema mediambiental havia d’estar al capdavant de tot” i que la companyia havia de ser un exemple i actuar amb transparència. Per això mateix es va procedir a designar una responsable de qualitat ambiental i van destinar 18 milions d’euros en millores del filtre catalític de la incineradora. Unes inversions que, segons Badia, situen la incineradora a “l’avantguarda d’Europa”.
Queixes veïnals
La denúncia de la Fiscalia de Medi Ambient arriba quatre anys després que l'entitat veïnal metropolitana Airenet va advertir l’abril del 2018 de pràctiques irregulars que provocaven nivells d'emissió "molt elevats" de contaminants, especialment dioxines i furans. Per això, es deia que la incineradora "enverinava" la ciutat. El 16 de maig del mateix any, la Fiscalia va obrir investigació, que va encarregar al Seprona de la Guàrdia Civil. Aquella investigació conclou ara que el president i el cap d'explotació de la planta "haurien estat fent i/o tolerant conscientment" un seguit de pràctiques "contràries a la normativa ambiental aplicable", i que podrien estar suposant un risc "greu" per a la salut de les persones que viuen a l'entorn, així com per al medi ambient en general.