Veïns i curiosos han pogut observar, des del passat mes de juliol, que un dels comerços emblemàtics del districte de Ciutat Vella de Barcelona, la Sombrerería Obach, situada al xamfrà entre el carrer del Call i el d’Avinyó, manté les persianes abaixades. Un cartell informa que l’establiment està ‘Tancat temporalment’, però en un context de tancaments continuats de comerços tradicionals, la sospita que la històrica barreteria podria haver tancat definitivament havia disparat les alarmes entre veïns i clients. En aquest cas, la bona notícia és que aquest establiment té previst obrir les properes setmanes, si tot va bé, al novembre.

Les persianes de la Sombrerería Obach, plenes de grafittis, estan abaixades des del mes de juliol / Foto: Jordi Palmer

Contactat per elNacional.cat, Pol Obach, representant de la quarta generació al capdavant d’aquest establiment proper al centenari -va aixecar persianes el 1924-, confirma que el tancament és només temporal i a causa de “temes familiars” que ja estan propers a la solució. Tant és així que Obach assegura que preveu obrir “en tres o quatre setmanes, tant de bo al novembre”. De fet, Pol Obach estava aquest dimecres mateix a l’establiment “endreçant les gorres de l’estiu” i pendent que es desencalli la situació per poder tornar a obrir. Com també ha passat recentment amb el Colmado Múrria, una persiana abaixada no és sinònim de tancament ni de canvi de negoci.

L'aparador de la Sombrerería Obach, amb un impressionant mostrari de barrets i gorres, tant per home com per a dona / Foto: Sombrerería Obach

Fa 98 anys que portem la mateixa línia”, assegura el representant d’aquest negoci familiar, confiat a “mantenir l’essència” amb la reobertura d’un establiment que s’ha mantingut al llarg dels anys, malgrat que l’ús de barrets i gorres en l’actualitat no té res a veure amb el que hi havia quan va obrir la botiga al barri del Call. “És un tipus de negoci que va desaparèixer gairebé del tot”, assegura Obach, que rememora que “en un moment donat només en quedaven dues, la Mil [situada al carrer Fontanella] i la nostra”. Amb tot, també és cert que en els darrers anys han sorgit noves barreteries, com Up Headwear, amb diverses botigues al centre de Barcelona, o Hatquarters a la plaça de la Llana i més centrada en les gorres, dibuixant una certa revifalla de l’ús del barret.

Portar barret tornarà a estar de moda?

Aquesta revitalització del sector té a veure, segons Obach, d’una banda amb el fet que “Barcelona és una ciutat gran i amb molt de turisme” i per l’altra que, “encara que sembli que no, la gent ha perdut la vergonya o la por de sortir amb el cap tapat, amb una gorra o un barret o el que se senti còmode”. En aquest aspecte també destaca la diversitat d’alternatives, amb un ampli ventall de possibilitats tant en barrets com en gorres. Més enllà que “seria bo per al negoci”, Obach apunta encara una tercera raó per defensar el retorn del barret, els beneficis de dur el cap tapat en un context de canvi climàtic: “Cada cop hi ha més gent amb problemes de pell al cap i sovint la recepta del dermatòleg és una gorra o un barret”.

Interior de la barreteria, amb mobiliari original / Foto: Sombrereria Obach

Sombrerería Obach, que ven tant barrets com gorres, per a home i dona, i també barretines, reconeix que la tendència actual és la d’utilitzar gorra, perquè “és més pràctica i quan te la treus la pots plegar i ficar a la butxaca o la motxilla”, mentre que un barret “s’associa més a l’elegància” però genera inconvenients com que no es pot guardar a qualsevol lloc. De fet, és la continuïtat d’una distinció clàssica, la d’associar el barret amb els burgesos i la gorra amb els obrers, però uns paràmetres molt més actuals, elegància versus practicitat. En tot cas, si el barret es torna a posar de moda, barcelonins i visitants podran tornar a comptar a partir del novembre amb aquesta botiga històrica, altre cop amb les persianes amunt.

Comerç emblemàtic supervivent

En tot cas, el cas de la Sombrerería Obach, com el del Colmado Múrria, no es pot separar de la problemàtica general de les botigues històriques de Barcelona, els anomenats establiments emblemàtics, uns dos centenars, que estan protegits des del 2016 pel Pla Especial de protecció de la qualitat urbana, que inclou un Catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona, on es destaca el seu valor patrimonial, però que no té prou eines per garantir la continuïtat dels negocis. Cal recordar que en els últims anys el degoteig de tancaments d’aquest tipus de comerços ha estat una constant, la majoria tocats per l'augment dels preus de lloguer. 

Amb tot, l’aposta del govern municipal d’evitar la desaparició d’aquests comerços s’ha substanciat en fets com la recent compra de la botiga El Ingenio, especialitzada en la construcció de capgrossos. Tanmateix, la ciutat ha lamentat els darrers temps la desaparició d’establiments històrics com el restaurant Cal Lluís del Raval, la camiseria Xancó de la Rambla i l’Herboristeria del Rei de la plaça Reial, entre d'altres, així com comerços més moderns, com la Granja Xador del carrer Argenteria o la botiga del Camell del carrer de Portaferrisa, prou arrelades als respectius teixits comercials. Sombrerería Obach, per sort, s’escapa d’aquesta trista llista.