Les comunitats jueves de Barcelona han organitzat aquesta tarda a la plaça Sant Jaume l'encesa de la Hanucà, el canelobre de 8 braços jueu de la festa de les llums, que recorda la victòria dels macabeus cap al 165 aC davant dels grecs selèucides que estaven liderats per Antíoc IV Epifanis. A l'acte hi ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.
L'origen de la festa no se centra en la victòria militar sinó en la purificació del segon Temple de Jerusalem després que va ser recuperat de l'ultratge pagà. Durant el procés de rededicació del Temple, la menorà (el canelobre) que l'il·luminava es va mantenir encesa durant vuit dies, quan en realitat només tenia oli per a un. Segons la tradició jueva, això va ser un fet miraculós, i d'aquí en va sortir segles després la festa de les llums.
Segons els historiadors, l'hel·lenització de Judea iniciada amb Alexandre Magne i el seu imperi va ser un dels moments en què el poble jueu va córrer més risc de desaparèixer assimilat, a causa de l'enorme força que tenia en aquell moment la cultura grega. I per això va ser tan transcendent per a la història d'Occident la revolta dels macabeus, també coneguts com a Asmoneus. El nom de Macabeu fa referència a un martell, i es diu que el portaven gravat a l'escut de guerra. Els macabeus són una nissaga mítica de l'antigor, i trobareu el seu nom ben viu encara avui dia, en una varietat de raïm o en un famós equip de bàsquet de Tel Aviv.
Els macabeus van retornar el judaisme a Judea, i no només van permetre la no-assimilació, sinó que sense ells tampoc s'explicaria l'aparició de les altres religions monoteistes nascudes segles després al Pròxim Orient. La revolta dels macabeus, que va durar del 167 al 140 aC, es considera una de les primeres revoltes amb tàctica de guerrilles contra una potència bèl·lica. El 164aC van reconquerir Jerusalem i van recuperar el Temple, però les batalles no van finalitzar fins al 140aC.
Petició de disculpes i perdó
Aragonès ha aprofitat la seva intervenció en l'acte per demanar "disculpes i perdó" per les persecucions que ha patit el poble jueu a Catalunya al llarg de la història. "Fa molts anys, però nosaltres som hereus amb el actius i els passius de la nostra història", ha afegit.
Per la seva banda, la consellera Lourdes Ciuró ha recordat que aquesta commemoració fa 2.186 anys. "Segons la tradició jueva, el 165 aC gairebé no quedava oli per les llànties al Temple de Jerusalem i miraculosament va durar 8 dies. 2186 anys després, cada vespre durant 8 dies s'encén una espelma de la hanucà. Avui, acompanyem les comunitats jueves en l'encesa de la 5a!", ha indicat.