La masia de Can Valent no és només una mostra del passat rural de Barcelona i en concret del barri de Porta, al districte de Nou Barris, sinó que, a més, és una edificació en un estat lamentable, en desús des dels anys seixanta, quan encara hi vivien masovers i que amenaça ruïna. Ara, dins un pla de reforma de tot l’entorn del cementiri de Sant Andreu, que inclou la construcció d’un tanatori i la conversió en zona verda d’un aparcament en superfície de més de 300 places, han començat també les primeres feines prèvies a la rehabilitació de la masia, que ja ha generat polèmica per l’enderroc d’alguns elements patrimonials

Façana principal de la masia de Can Valent, en un estat lamentable / Jordi Palmer

L’alarma la va donar dimarts l’Arxiu Històric Nou Barris, entitat reputada de defensa del patrimoni històric, arquitectònic, documental i memorialístic del districte, que al seu compte de twitter alertava de l’enderroc de Can Valent i lamentava que des del districte no es donés cap mena d’informació. Hores abans, no l’ajuntament, sinó ERC Nou Barris, informava que s’estaven tirant a terra uns annexos posteriors, “com a pas previ a les obres de consolidació” de la masia, que havien estat pactades per aquest partit amb el districte dins el pressupost del 2021. El debat se centra, doncs, en si la part que s’ha enderrocat tenia valor patrimonial o no.

 

Contactat per elNacional.cat, el president de l’Arxiu Històric Nou Barris, Jordi Sánchez, apunta que principalment s’ha enderrocat un “mur dels anys vuitanta sense cap mena de valor, però situada sobre una estructura antiquíssima que es podria haver conservat”. A més, Sánchez lamenta la “falta de paraula” del districte, ja que hi havia un compromís de fer una visita abans de l’inici de les obres amb representants de l’entitat per poder determinar quins elements calia conservar i al final no s’ha fet cap visita. De fet, segons ha pogut comprovar aquest mitjà aquest dimecres a primera hora del matí, les restes més històriques que han estat enderrocades, de pedra i fusta, estan apilades a banda, la qual cosa mostra un cert capteniment a favor de la seva conservació però alhora, segons apunten des de l’Arxiu Històric Nou Barris, “són la prova del fet que s’ha enderrocat una estructura antiga”.

Bigues extretes de la masia de Can Valent apilonades al costat de la zona d'obres / Jordi Palmer
Treballs actuals a la part posterior de la masia de Can Valent / Jordi Palmer

Perill d’enfonsament

A més, Sánchez expressa el neguit per la integritat de tota l’estructura, ja que està en molt mal estat i, com en altres edificis històrics abandonats, podria haver-hi perill d’enfonsament. “No sabem si hi ha prou seguretat, ni sabem si calia enderrocar alguns murs si la masia s’ha de rehabilitar”. De fet, tot plegat forma part d’un projecte que ha de culminar amb la rehabilitació integral de la masia per destinar-la a equipaments i és davant aquesta situació que l’Arxiu Històric Nou Barris lamenta, d’una banda, que no se’ls hagi permès fer una visita prèvia per assenyalar els elements patrimonials a conservar, i per l’altra banda, el neguit que les obres actuals puguin posar en perill tota la masia de Can Valent. “La por és que acabes pensant si feia falta enderrocar això quan forma part d'una estructura que no està massa consolidada i hi ha parts que podrien caure”, conclou.