L’actual situació de Barcelona, immersa en un període de degradació i desànim, que ha perdut pistonada com a referència europea i que compta amb un ajuntament que ha de destinar milions d’euros a resoldre els seus propis errors, ha provocat la reacció d’una vuitantena d’entitats barcelonines que s’han unit en un moviment que vol posar sobre la taula els problemes de la ciutat i que s’ha fixat com a objectiu recuperar el lideratge de la ciutat, amb una primera prova de foc, una mobilització a la plaça de Sant Jaume el dijous 21 d’octubre a les set del vespre.
El moviment, batejat com a ‘Barcelona és imparable’, ha fet públic aquest dimecres al matí un manifest on especifica que tot i que històricament la ciutat “ha protagonitzat grans transformacions al llarg de la seva història, fet que l’ha situat com una ciutat de referència al món”, ara es viu un “moment de desànim, grisor i aturada” al qual cal sumar que “institucionalment s’ha volgut desfer el model d’èxit de Barcelona i se l’ha projectat com la ciutat del no”. A aquesta crítica a la gestió de l’actual govern municipal, encapçalat per l’alcaldessa Ada Colau, els signants del manifest -que conviden la ciutadania a adherir-s’hi- contraposen el fet que “Barcelona és imparable i no desaprofitarà cap oportunitat que li permeti avançar com a ciutat”.
Un moviment transversal
‘Barcelona és imparable’ és una plataforma transversal que compta amb entitats promotores de tot tipus, com ara Moviment Tsunami Veïnal, Barcelona Oberta, Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya i el Reial Cercle Artístic de Barcelona, entre moltes altres. A més, hi ha representades entitats, persones a títol individual, associacions de diferents sectors i sensibilitats com la cultura, el comerç, l’educació, el tercer sector, l’esport, la salut, l’urbanisme, l’emprenedoria, la restauració i el turisme. Tot plegat, són una àmplia representació de la societat civil, de barcelonins i barcelonines, units pel compromís de recuperar el lideratge de la ciutat.
El manifest es pot signar des d’aquest dimecres al matí al web de ‘Barcelona és imparable', on també es pot consultar la llista de totes les entitats promotores i les adherides que s’hi vagin sumant en els pròxims dies. Així mateix, el moviment també ha activat un compte a les xarxes socials d’Instagram, Facebook i Twitter amb l’usuari @bcnesimparable on es difondran missatges en relació al rumb actual de Barcelona i problemes prou presents a la ciutat com la neteja, la inseguretat o la mobilitat. El hashtag/etiqueta de la campanya és: #BCNesImparable.
Contra la Barcelona del No
Davant la “ciutat del no”, el manifest ‘Barcelona és imparable’ destaca la importància de la ciutadania en les transformacions de la ciutat al llarg de la seva història i alerta que en l’actualitat la capital de Catalunya està deixant escapar grans oportunitats de progrés social, econòmic i de sostenibilitat. Per això defensa que per tornar-la a posar en moviment cal transformar “la Barcelona que dona l’esquena i trenca el diàleg amb els diferents actors de la ciutat” per convertir-la en “la Barcelona que escolta la seva gent”.
En el manifest també es posa de relleu la voluntat que Barcelona recuperi el lideratge i el dinamisme que l’han portat a ser una de les millors ciutats del món on viure, que no deixi ningú enrere, que la cultura, l’esport, la salut i altres sectors estratègics “ens projectin com allò que podem ser, la millor ciutat del món”.
Manifestació el 21 d’octubre
Un cop fet públic el manifest, al qual ja hi ha adherides més de vuitanta entitats i associacions de tot tipus, el moviment ‘Barcelona és imparable’ es prepara per fer-se present al carrer amb una primera mobilització davant l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume, convocada per al dijous 21 d’octubre a les set del vespre. Serà una primera prova de foc d’aquest moviment que neix amb la voluntat de dir prou a la deriva que ha pres la ciutat en els darrers mandats.
Aquesta serà la primera manifestació contra el govern municipal d'aquest nou moviment, però ja hi ha hagut precedents, com l'escridassada que diversos sectors de manifestants van fer contra l'alcaldessa el passat 23 de setembre coincidint amb l'inici de les festes de la Mercè, les xiulades que la mateixa Ada Colau va rebre en les festes majors de Gràcia i Sants, les protestes al districte de Sant Andreu contra el polèmic sistema de recollida de residus porta a porta i fins i tot convocatòries decididament 'antiColau' convocades per associacions de tot tipus.