El nou tram desdoblat del col·lector de la Diagonal, en el tram que va des del passeig de Sant Joan i el carrer Girona, ja ha entrat en funcionament un cop finalitzades les obres d’ampliació. L’actuació és una obra necessària per fer un salt qualitatiu a la xarxa de clavegueram de la zona. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, aquesta obra de desdoblament parcial permet incrementar el cabal màxim en aquest tram de l’avinguda Diagonal, passant dels 96 m³ per segon previs a l’actuació, a 160 m³ per segon en l’actualitat. Per tant, el desdoblament permet augmentar en un 70% la capacitat actual de desguàs i millorarà el funcionament del sistema de col·lectors de la zona compresa entre els carrers Milà i Fontanals, Girona i Bailèn, per a episodis de pluja amb un període de retorn de 10 anys.

Així es dona resposta al repte que s’ha plantejat les últimes dècades pel creixement demogràfic i urbanístic, sumat als efectes del canvi climàtic, que ha contribuït a incrementar la demanda drenant de la ciutat en general i de la zona en particular, fet que provoca la necessitat d’augmentar la capacitat de gran part de la xarxa primària de clavegueram. L’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va fer l’estudi hidràulic i BIMSA va redactar el projecte constructiu en paral·lel, per després executar les obres amb un pressupost total de 7,7 milions d’euros amb l’IVA inclòs. La longitud del desdoblament ha estat de 309 metres.

Menys risc d’inundació

Els objectius principals amb l’actuació són: disminuir el risc d’inundació i circulació d’aigua en superfície a l’avinguda Diagonal; disminuir el risc d’inundació i circulació d’aigua en superfície als carrers Milà i Fontanals, Girona i Bailèn; allargar la vida útil del sistema de clavegueram evitant els efectes erosius del funcionament en càrrega i prevenir incidències en l’estructura de la instal·lació; i millorar la conservació i la neteja del col·lector existent de la Diagonal en el tram del desdoblament. Aquesta intervenció representa la primera fase d’una obra estratègica prevista al Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona (PDISBA) que posteriorment arribarà fins a la plaça de Francesc Macià i que suposarà una reducció molt important del risc d’inundació.

Aquest Pla director permet que Barcelona avanci en assolir els compromisos adquirits en la Declaració d’Emergència Climàtica, amb la millora del sistema de clavegueram i drenatge per adaptar aquesta infraestructura als efectes del canvi climàtic: l’augment de la temperatura, la menor disponibilitat d’aigua, l’increment de les inundacions i el retrocés de les platges. Aquesta obra constitueix una de les tres actuacions prioritàries i de més envergadura recollides al Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona (PDISBA), juntament amb les obres d’ampliació de l’eix drenant del carrer Vila i Vilà i la del dipòsit de retenció d’aigües pluvials de la rambla Prim. Són les grans intervencions de la primera fase d’actuacions d’adaptació a l’emergència climàtica i millora de la resiliència urbana davant d’episodis de pluja torrencial.