El 22 de maig del 1640 es va produir a la ciutat de Barcelona una primera entrada de segadors en revolta per les condicions que l’exèrcit castellà estava imposant a Catalunya. Van arribar procedents de Sant Andreu de Palomar, on van fer una parada a una capella on van prendre la imatge del Crist i la van convertir en la seva ensenya. Aquest és el preludi al Corpus de Sang, una segona entrada de segadors del 7 de juny que va suposar l’inici de la coneguda com a Guerra dels Segadors o de Separació, que va finalitzar el 1659 amb l’amputació de la Catalunya Nord. El lloc d’aquells fets històrics es coneix com la Capella del Sant Crist dels Segadors, adossada a la parròquia de Sant Andreu de Palomar.

Aquesta capella, en un estat deplorable de conservació malgrat que recentment va ser declarada com a Bé Cultural d'Interès Nacional, serà finalment rehabilitada un cop l’Ajuntament i l’Arquebisbat de Barcelona han signat un conveni que permetrà rehabilitar la coberta i consolidar l’estructura de l’edificació, un primer pas per esdevenir un centre d’interpretació per preservar la memòria històrica del recinte i del seu entorn. La intervenció suposa una inversió total de gairebé 300.000 euros, dels quals 130.000 són finançats pel consistori i la resta per  l’Arquebisbat, qui es compromet a executar la rehabilitació en un màxim de dos anys

L’Ajuntament de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Sant Andreu de Palomar han signat aquest dilluns al matí el conveni per a la rehabilitació de la coberta de la Capella dels Segadors. La regidora del districte, Marta Villanueva; el Bisbe Auxiliar i Vicari general de Barcelona, Javier Vilanova; el rector de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, mossèn Toni Roman; i la representant del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sandra Bestraten, han oficialitzat l’acord. La Capella dels Segadors va ser declara Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de lloc històric, l’any 2022. Es troba adossada a la parròquia actual, situada entre el carrer dels Segadors i la plaça de les Dones de Motor Ibérica, al bell mig de la trama urbana que va constituir l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar. És l’única estructura, conjuntament amb la rectoria del recinte eclesiàstic, que encara es preserva de l’antiga parròquia.

El conveni permetrà rehabilitar la coberta de la capella amb l’objectiu de consolidar-la estructuralment i, d’aquesta manera, preservar la seva memòria històrica. La consolidació estructural de la capella és un primer pas per esdevenir un centre d’interpretació i un indret museístic que relacioni el passat, el present i el futur d’aquest espai en el conjunt del territori i del país. La regidora del districte, Marta Villanueva, ha celebrat aquest acord “que dona resposta a una històrica reivindicació veïnal”, promoguda des de la parròquia, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i altres entitats veïnals, i que permet “recuperar i conservar una part del patrimoni cultural i històric de Sant Andreu de Palomar i mantenir viva la memòria col·lectiva”. “La restauració de la capella reforçarà la identitat del barri i la nostra herència cultural, a més de proporcionar oportunitats educatives per a promoure la consciència històrica i l’apreciació del nostre patrimoni” ha remarcat la regidora.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!