Si a Barcelona hi ha una construcció que s’eternitza, aquesta és la de la Sagrada Família. L’església es va començar a construir el 1882 i la previsió és acabar-la a mitjan dècada vinent. Amb tot, aquesta possible data d’acabament es refereix a tot el que es construeixi dins del solar que ocupa el temple, sense comptar amb l’escalinata d’accés pel carrer Mallorca. En aquest Barcelona Exprés t’expliquem per què hi ha polèmica entorn d'aquesta escalinata.

 

Cal tenir en compte que, a causa de la diferència de cota entre els carrers Provença i Mallorca, la porta principal de la Sagrada Família, situada a la façana de la Glòria, que tot just s’ha començat a construir, queda elevada uns metres respecte del nivell del terra. Per salvar aquesta distància, Antoni Gaudí va preveure un nàrtex o pòrtic que passaria per sobre del carrer Mallorca i que culminaria amb una escalinata que seria una entrada monumental.

Ara bé, només cal mirar a l’altra banda del carrer Mallorca per veure quin és el problema: al llarg dels 143 anys que fa que es construeix el temple, hi ha crescut tot un barri al voltant i a la vorera del davant hi ha edificis de veïns que veuen perillar els seus habitatges.

En aquest context, la polèmica està servida: d’una banda, la Junta constructora no es cansa de repetir que l’escalinata respon als dissenys de Gaudí i, per tant, no hi renunciaran. Per la seva banda, els veïns dubten de la veracitat del projecte inicial gaudinià i defensen que la construcció dels edificis va ser conforme a la legalitat. I entremig de tots dos, l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a trobar una solució abans del 2027 que respecti el dret a l’habitatge dels actuals residents.

➡️ Sant Felip Neri, una plaça pintoresca amb una mica de trampa

📌 Els tres canvis de la fira de Montjuïc per al 2029: com és i com serà

Per això, trobar una solució consensuada no serà fàcil veient els punts de partida de cada part. Segons les maquetes de la Sagrada Família finalitzada, l’entrada pel carrer Mallorca serà a través d’una escalinata monumental que s’endinsa en l’actual illa de cases, amb un programa de màxims que implicaria enderrocar els edificis fins al carrer Aragó, mentre que els veïns reclamen abandonar del tot el projecte o, com a màxim, fer l’escalinata tan petita com sigui possible, amb les mínimes expropiacions indispensables i amb reubicació al mateix barri. Per tot plegat, potser veurem acabada la Sagrada Família en un termini de deu anys, però sense comptar l’escalinata, ja que veure-la enllestida es pot allargar encara uns quants anys més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!