El tram final de l’escrutini de vots durant la nit de les eleccions municipals de diumenge passat a Barcelona es va viure frenèticament a les seus electorals del PSC i BComú arran del frec a frec entre els dos partits, que fins a la finalització del recompte van mantenir una situació de quasi empat on l’escó podia ballar per molt pocs vots. En un moment de la nit la diferència es va reduir a unes poques desenes de vots, tot i que en finalitzar el 100 per cent del recompte, la diferència, a favor del PSC, va ser de 141 paperetes. Atès que amb aquests resultats el PSC ha quedat en segona posició i 10 regidors, i Barcelona en Comú, en tercera i 9 regidors, els dos partits estan ara pendents del recompte oficial.
Cal tenir en compte que els resultats de les eleccions sempre són definits, des de la web oficial, com a ‘provisionals’, perquè els definitius depenen d’un segon recompte que es fa a posteriori segons reglamenta la Llei Orgànica del règim electoral General (LOREG), que especifica que l’escrutini general s’iniciaran “el cinquè dia següent al de la votació, per la Junta Electoral que correspongui” (article 103) i que haurà de concloure “no més tard del dia novè posterior al de les eleccions”. És a dir, l’escrutini final començarà divendres i hauria d’estar finalitzat el 6 de juny com a data límit. A més, també s’han d’incloure els vots procedents de l’estranger, que s’afegeixen just a l’inici d’aquest nou recompte.
La importància del recompte
Tot i que el recompte es fa d’ofici en totes les eleccions, en aquest cas té especial importància perquè podria canviar l’ordre i el nombre de regidors dels partits que han quedat en segon i tercer lloc, PSC i BComú, respectivament. Tot i que l’oscil·lació del recompte sol ser d’uns centenars de vots i, per tant, no canviarà la victòria de Xavier Trias, l’actitud amb que socialistes i comuns encaren les negociacions per a la investidura del futur alcalde depèn de qui queda finalment segon i qui tercer, raó per la qual Jaume Collboni i Ada Colau estaran molt pendents del resultat final.
Cal tenir present que el recompte final serveix per detectar possibles errors durant el recompte inicial, com podrien ser transcripcions o càlculs erronis i atendre eventuals reclamacions. Dilluns mateix, el número dos de la candidatura de Barcelona en Comú, Jordi Martí Grau, ja va anunciar que estarien “atents” al recompte, però també va afegir que volien ser “cautes” i que, de moment només esperaven que es poguessin resoldre els possibles errors, tot recordant que l’escrutini definitiu pot donar una variació en els resultats, però no té per què afavorir cap candidatura en concret.