L’església de Sant Sever, situada al carrer del mateix nom de Barcelona, i just davant de la porta posterior del Palau de la Generalitat, és una joia barroca que es va salvar de les destrosses a esglésies de la Guerra Civil i que ara, després d’un llarg procés de restauració iniciat el 2019, es prepara per tornar a lluir amb tota la seva esplendor un cop acabin les obres el pròxim mes de desembre. Edificada entre 1699 i 1704, la necessària rehabilitació no oculta que es tracta de l’església barroca “més ben conservada” de Barcelona, segons definició de l’arquitecte responsable de les obres, Joan Claudi Minguell, en declaracions recollides per les agències de comunicació.

⛪ Final feliç al cap de noranta anys: restituït el Jesuset de Santa Maria del Pi salvat del foc el 1936

De fet, és important recalcar que Sant Sever va ser un dels quatre edificis religiosos de Ciutat Vella que es van salvar dels atacs a l’inici de la Guerra Civil i, en aquest cas, segons el mateix Minguell, la proximitat a la Generalitat va ser un dels factors de la seva conservació, “gràcies a l’anell de protecció dels Mossos d'Esquadra”. En tot cas, la restauració ha arribat després que ja fa més d’un segle el temple fos objecte d’una primera restauració, el 1911, a càrrec de l’arquitecte Josep Maria Pericas, que va intervenir en la façana principal i també en alguns elements de l’interior de l’edifici.

 

L’església de Sant Sever pertany a la catedral de Barcelona, situada a tocar, i ara ja es treballa amb la vista de finalitzar les obres en les pròximes setmanes i poder recuperar la seva funció habitual, que en tot cas s’especificarà un cop estiguin enllestides les actuacions actuals. Pel que fa a la rehabilitació, subvencionada per la Conselleria de Cultura, en una primera fase s’ha treballat en l’estructura arquitectònica de l’edifici, i posteriorment s’ha treballat en els elements decoratius de l’interior, així com el retaule, les tribunes, la coberta i l’orgue, entre d’altres. Els treballs han permès redescobrir unes bigues de fusta amb restes de policromia que “probablement podrien ser del segle XIV” i que es van utilitzar per reparar part de l’estructura de la part inferior de la coberta, segons Minguell.

restauracio esglesia sant sever foto toni albir efe 2
Un moment dels treballs de restauració / Foto: Toni Albir - EFE
restauracio esglesia sant sever foto toni albir efe 3
L'arquitecte responsable de les obres, Joan Claudi Minguell / Foto: Toni Albir - EFE

Després d’una última intervenció el 1929, quan es van enderrocar les cases adjacents per obrir la plaça de Garriga i Bachs i es va embellir la paret mitgera, el 2019 es va iniciar l’actual procés de restauració davant la necessitat de frenar el deteriorament de la coberta i diversos elements arquitectònics, que es trobaven afectats per la pol·lució i una plaga de tèrmits, encara que es va aturar arran de la pandèmia de la covid-19. "L'església de Sant Sever és una peça clau per entendre l'evolució de la cultura, arquitectura i litúrgia catalanes, ja que conserva l'interior barroc original sense haver estat alterat per les destruccions de la Guerra Civil", ha conclòs l'arquitecte responsable de la rehabilitació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!