El passat cap de setmana va entrar en vigor el Pla Calor d’aquest 2024 de l’Ajuntament de Barcelona, que s’allargarà fins al 15 de setembre i que ofereix a la ciutadania més de 350 refugis climàtics per fer front als mesos més calorosos de l’any. Respecte de l’any passat se suma la xifra de 120 espais nous, entre els quals destaca la presència, per primer cop, d’esglésies i centres comercials. Cal tenir present, això sí, que els refugis climàtics situats en equipaments públics o instal·lacions privades, funcionen en l’horari i calendari d’obertura habitual de cada un d’aquests espais, per la qual cosa pot passar que en determinats moments, especialment en cap de setmana o durant l’agost, estiguin tancats.

En tot cas, la designació de refugi climàtic s’aplica a tots aquells llocs on s’habilitin espais perquè la ciutadania pugui afrontar els moments de més calor, siguin públics o privats, sota cobert o a l’espai públic, a partir d’uns requisits que, segons ha detallat la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, són “que tinguin espais d’ombra, espais d’estada, aigua per beure i que siguin accessibles”, a la qual cal afegir el fet que “per regla general, siguin gratuïts”. Així, per exemple, encara que les piscines municipals funcionin com a refugi climàtic, això no implica que siguin de franc, sinó que igualment caldrà pagar entrada.

Entre les novetats d’enguany figuren els centres comercials i les esglésies. En el primer cas, tindran aquesta qualificació de refugi climàtic els de Diagonal Mar i el de les Arenes, i pel que fa a les esglésies, s’inclouen la parròquia de Crist Rei, a la Sagrera; Santa Maria de Sants, al barri del mateix nom; Sant Josep Oriol, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, i la Puríssima Concepció, a la Dreta de l’Eixample. Altres novetats són entitats de tipus socials com Els Lluïsos de Gràcia, així com mercats municipals.

Un refugi climàtic a menys de cinc minuts

Cal tenir en compte que els refugis climàtics no obren cada dia tot l’estiu en els mateixos horaris, sinó que són espais amb diferents horaris d’obertura que garanteixen una bona cobertura territorial i horària durant les setmanes de més calor. Els diferents espais funcionen com a refugi climàtic en l’horari habitual de l’equipament, per tant, cal consultar aquests horaris i sobretot si el centre tanca alguns dies durant l’estiu. Amb la nova distribució d’aquest any s’aconsegueix que:

  • El 98% de la població té un refugi climàtic a menys de 10 minuts de casa i el 68% en té un a menys de 5 minuts.
  • Els diumenges d’agost (que són els dies en què més equipaments tanquen) el 89% de la població té un refugi a menys de 10 minuts caminant des de casa i un 44% en té un a menys de 5 minuts.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!