La posada a disposició del públic d’entrades per a visites guiades i gratuïtes al Taller Masriera, el singular edifici situat al carrer Bailèn, 70, de Barcelona, amb la seva planta de temple grecoromà per fora, i un inesperat teatre de tres centes localitats per dins, ha estat tot un èxit. Després que el passat dijous el districte de l’Eixample anunciés la recuperació de les visites guiades, en pocs dies s’han esgotat totes les entrades per als dies de visita dels mesos de febrer i març, de manera que ara caldrà esperar que es posin a disposició les de les visites previstes per al mes d’abril.

Segons han confirmat fonts de l’Ajuntament de Barcelona a elNacional.cat, la setmana passada es van posar a disposició de la ciutadania les entrades per als dies 12 i 19 de febrer i 12 i 26 de març, tots en dissabte i van quedar esgotades en poc temps. Val a dir que cada dia inclou tres grups de visita de 15 persones cadascun, és a dir 45 persones per dia i, per tant, per als mesos de febrer i març s’havien ofert un total de 180 entrades. El consistori recorda que a finals de març s’obriran les reserves per a noves visites, però com ja es va informar la setmana passada, no s’obren totes de cop per evitar que les reserves es facin amb mesos d’antelació i els dies assenyalats no s’omplin els grups.

En tot cas, el calendari de vistes previst per als propers mesos és el següent: 12 i 19 de febrer, 12 i 26 de març, 9 d’abril, 7 i 21 de maig, 11 de juny, 9 de juliol, 6 d’agost, 10 i 17 de setembre, 8 i 29 d’octubre, 12 i 26 de novembre i 10 de desembre. Es programaran tres visites d’uns 50 minuts que començaran a les 10.30 h, 11.30 h i 12.30 h i amb grups d’un màxim de 15 persones, que aniran a càrrec de personal especialitzat en la gestió d’esdeveniments culturals i amb coneixements històrics i arquitectònics.

Un immoble misteriós

El Taller Masriera, situat al carrer Bailèn entre Consell de Cent i Diputació, va ser durant molts anys un edifici misteriós i tancat en si mateix, malgrat que va ser concebut com a taller artístic de pintura, escultura i orfebreria. Va ser construït l’any 1882 a partir d’un projecte de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, per encàrrec dels germans Masriera, en un moment de plena expansió de l’Eixample. La seva façana, d’estil neoclàssic i amb columnes rematades amb capitells corintis conforma l’entrada a un improbable temple grecoromà, malgrat que l’objectiu inicial de l’immoble era funcionar com a taller de pintura, escultura i orfebreria. 

L’ús artístic és el que va justificar-ne el disseny de la façana principal, amb la intenció d’esdevenir un temple d'art, és a dir, un centre artístic. Consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície de sòl de 1.356 m²  i una superfície construïda de 1.861 m². A l’estiu del 2020 va ser adquirit per l’Ajuntament de Barcelona, que el convertirà en equipament pel barri, i s’ha pogut visitar en diverses ocasions, entre les quals el circuit d’arquitectura Open House.