Els llampecs són un dels fenòmens meteorològics més espectaculars de la naturalesa. A la tardor es poden veure a causa de les tempestes més freqüents que es donen en aquesta època de l’any, com les que han caigut en les darreres hores i que han deixat prop de 120 avisos als Bombers. I això el que ha passat aquesta matinada a l’àrea de Barcelona, on s’han pogut veure unes descàrregues elèctriques que han deixat imatges impactants que han estat compartides per molts ciutadans a través de les xarxes socials. 

Aiguats i riuades

El primer dia del mes de juny va deixar importants aiguats per un temporal que va deixar alguns carrers negats i que ha provocat riuades en diverses localitats del Maresme (Canet de Mar, amb 51 litres; i Arenys de Mar, amb 49,6 litres), Vallès Oriental (Vallgorguina, amb 52 litres; i Sant Celoni, amb 39 litres), el Barcelonès, el Baix Camp i el Tarragonès, així com torrents a punts de la costa i el prelitoral, i pedregades al Bages. La tongada de fortes tempestes de les darreres hores ha deixat prop de 120 avisos als Bombers de la Generalitat per inundacions i per caiguda d'elements no estructurals a la via pública, la majoria concentrats al Camp de Tarragona i, concretament, a la població de Reus (52 avisos). 

El telèfon d'emergències 112 havia rebut fins a les 05.00 hores de la matinada un total de 240 trucades relacionades amb els intensos xàfecs, principalment des del Baix Camp (126). De fet, els municipis amb més trucades han estat Reus (90), Cambrils (31) i Tarragona (19). Les tempestes han estat especialment violentes al Camp de Tarragona amb intensitat torrencial a l'estació de Tarragona-Complex Educatiu, amb 44 litres en només 30 minuts (29,3 d'aquests litres en 10 minuts i fins a 4,9 litres en un sol minut), segons ha detallat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). D'altres localitats amb registres destacats en només mitja hora han estat Nulles (39,1 litres, 25,7 dels quals en només 10 minuts), Vinyols i els Arcs (31,1 litres) i Constantí (21,5 litres). Al Barcelonès, la tromba d'aigua ha deixat intensitats de 2,7 litres en un minut a l'Observatori Fabra i de 4,1 litres en 60 segons a l'estació del barri del Raval.

Però els ruixats han estat acompanyats d’impressionants llampegades, que s’han deixat veure sobretot a l’àrea de Barcelona.

Els assistents al Primavera Sound, al Parc del Fòrum, també van ser testimonis d’una bateria de llamps que anaven descarregant constantment mentre se seguien els concerts.

Què és un llamp i un llampec?

Un llamp és una descàrrega elèctrica que pot tenir lloc dins d’un núvol, entre dos núvols o entre un núvol i la terra, mentre que llampec, en canvi, és la resplendor instantània produïda per un llamp, segons descriu el Centre de Terminologia (termcat). Així, segons explica, el llamp és el fenomen, mentre que el llampec és un dels efectes d’aquest fenomen, de la mateixa manera que el tro és un altre efecte del llamp: el soroll que produeix. I explica, el termcat, que en castellà es fa una distinció similar entre les paraules rayo i relámpago, i en francès, entre foudre i éclair. “En els llamps que tenen lloc entre un núvol i la terra, sempre es veu el recorregut il·luminat del llamp, mentre que en els llamps entre dos núvols no se sol veure aquest recorregut i només és visible l’efecte, el llampec”.

L'R3, tallada dues hores per un arbre caigut 

En paral·lel, la línia R3 de Rodalies ha estat tallada aquest diumenge al matí durant dues hores per un arbre caigut entre les estacions de Figaró (Vallès Oriental) i Sant Martí de Centelles (Osona). L'avís de la incidència s'ha rebut pels voltants de les 07.00 hores, s'ha activat la prealerta del Ferrocat i s'ha gestionat un transport alternatiu per carretera. A les 08.45 hores, l'arbre i les seves branques s'han pogut retirar de la via i els trens ja circulaven amb normalitat entre les estacions de Figaró i Sant Martí de Centelles.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!