Els establiments comercials de part de la ciutat de Barcelona -una trentena de barris concentrats sobretot al centre- podran obrir els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre amb un horari de 12 a 20 hores un cop s’ha arribat a un acord entre l’Ajuntament de Barcelona, i les entitats Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) i la UGT en aquest sentit. Aquest acord suposa la posada en pràctica d’una proposta de Junts per Catalunya aprovada pel ple de desembre del 2021. 

La base de l’acord és ampliar la delimitació i els dies d’obertura comercial de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) a la ciutat de Barcelona respecte de la regulació actual, ja que inclou les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). Dins d’aquest territori, els comerços podran obrir diumenges i festius de 12 a 20 hores, entre el 15 de maig i el 15 de setembre, dels quals queden exclosos en la seva integritat els districtes de Nou Barris i Sant Andreu. Aquesta situació tindria vigència fins al 31 de desembre de 2025, quan caldria aprovar una nova regulació.

Les àrees que abastarà aquesta regulació són les següents:

● Ciutat Vella: el Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta.

● Eixample: la Nova Esquerra de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, la Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni.

● Sants-Montjuïc: Sants, Hostafrancs, Poble Sec i Font de la Guatlla.

● Les Corts: les Corts.

● Sarrià-Sant Gervasi: Sant Gervasi-Galvany, part del barri del Putxet i el Farró.

● Gràcia: la Vila de Gràcia, part dels barris de la Salut, el Camp d’en Grassot, Gràcia Nova i de Vallcarca i els Penitents.

● Horta-Guinardó: part del Baix Guinardó.

● Sant Martí: la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou i part dels barris del Parc i la Llacuna del Poblenou, i Diagonal Mar i el Fòrum Marítim del Poblenou.

L’acord final se signarà dilluns vinent i se sotmetrà a votació al Plenari municipal del proper 25 de febrer per elevar-lo a la Direcció de Comerç de la Generalitat de Catalunya, que és l’òrgan competent per regular aquesta qüestió. El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha agraït “la feina i l’esforç de les entitats territorials, les patronals i la part sindical per arribar a un acord sobre l’ampliació d’obertura a la zona comercial turística de Barcelona. D’aquesta manera, serà possible captar més consum dels visitants i es contribuirà a millorar el posicionament de Barcelona com a destí de compres, que es traduirà en reactivació econòmica i més ocupació”.

Per la seva banda, la presidenta del grup municipal de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha aplaudit el desbloqueig dels horaris comercials i ha destacat que el nou acord es fonamenta en la proposta del seu partit el passat desembre. Així mateix, Artadi ha lamentat la inacció i manca d’implicació del govern municipal per no trobar fins ara un acord que permetés aixecar la pròrroga fixada fins al 2025.

La regulació actual és més restrictiva

Actualment, la ciutat de Barcelona té reconegudes unes zones com a turístiques pel que fa als horaris comercials. Aquestes estan recollides en la resolució de la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya del juliol de 2014. Els horaris d’obertura en aquestes zones queden establerts per una resolució de la Generalitat de l’abril de 2016. En ambdós casos, a proposta de l’Ajuntament de Barcelona. Concretament, poden obrir cada dia entre el 5 i el 24 de maig, ambdós inclosos, i entre l’1 i el 14 d’octubre, ambdós inclosos, de 12 a 20 hores. Aquesta situació està prorrogada i deixarà d’estar en vigor amb el nou acord.

Les zones on està vigent aquesta regulació són:

● Ciutat Vella: El Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta.

● Eixample: la Nova Esquerra de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, la Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni.

● Sants-Montjuïc: Sants, Hostafrancs i Poble Sec.

● Gràcia: la Vila de Gràcia, la Salut, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova.

● Sant Martí: El Camp de l’Arpa del Clot.

A més d’aquests dies, el comerç de tota la ciutat compta amb 10 dies festius en els que poden obrir les portes. 8 els fixa la Generalitat de Catalunya i 2 l’Ajuntament de Barcelona. Per a l’any 2022, els dies d’obertura comercial són: 2 i 9 de gener, 6 de juny, 15 d’agost, 26 de setembre i 4, 8, 11 i 18 de desembre. Pel 2023 seran: 8 de gener, 1 i 26 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre. En el cas dels locals de menys de 300 metres quadrats tenen llibertat d'obertura.