Agafar el metro a l’estació Luisa Alba de l’L4, fer transbord a l’L5 a Conxa Pérez i baixar a Mercè Sala. Aquest és el trajecte que ha fet aquest redactor per anar a treballar aquest matí, perquè aquests són els noms que han adoptat aquest 8 de març les estacions, respectivament, de Via Júlia, Verdaguer i Sants-Estació, en una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que, en ocasió del Dia de la Dona, ha proposat canviar el nom de totes les estacions de la xarxa de Metro i les urbanes de les línies del Vallès d’FGC per a fer, tot i que de manera efímera, un homenatge a les dones.
🟣 Vaga del 8 de març, DIRECTE | Manifestació a Barcelona i totes les mobilitzacions
Ha estat la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui ha presentat el projecte Barcelona Ciutat de Dones a l’estació Carmen Balcells —també anomenada Diagonal— com una acció més de la “celebració i reivindicació del 8 de març”. L’alcaldessa, que ha recordat que l’Ajuntament ja porta a terme un programa actiu de feminització del nomenclàtor, ha volgut reivindicar la ciutat com a “ciutat feminista” i ha insistit en el fet que al govern municipal “totes les polítiques són feministes” i ha defensat aquest “mapa simbòlic del Metro i d'FGC”, que és una versió del plànol City of Women de l’escriptora Rebecca Solnit adaptat a Nova York i a Londres.
El resultat és una nova cartografia sorprenent que reivindica i visibilitza les dones davant el fet que, segons Colau, “una expressió del patriarcat ha estat la invisibilització de les dones”. Coordinat per la professora i investigadora de la Universitat de Barcelona, Núria Ricart, el nou mapa, que segons ha recordat Laia Bonet, presidenta de TMB, “és un acte simbòlic que permetrà que, per un dia, totes les línies siguin liles”, recull una selecció diversa i transversal de dones referents del passat, però també del present i futur de Barcelona.
Així, destaquen intel·lectuals i escriptores com Mercè Rodoreda; personatges històrics anònims com Josefa Vilaret qui va iniciar la revolta dels rebomboris del pa al Raval de finals del segle XVIII; esportistes referents en l’actualitat com la futbolista Alexia Putellas; activistes veïnals com Custòdia Moreno, artistes com Carmen Amaya; científiques com Josefina Castellví; històriques lluitadores antifeixistes com Maria Salvo; activistes feministes anticolonialistes com Remei Sipi; icones de la lluita trans com Sonia Rescalvo; i artistes del Paral·lel com Mary Santpere, Raquel Meller o la Bella Dorita, entre d’altres.
Crida a manifestar-se
L’acte, que ha comptat amb la presència d’algunes de les dones homenatjades i ha comptat amb la intervenció de dues d’elles, la cuinera Carme Ruscalleda i l’activista veïnal Custòdia Moreno, ha finalitzat amb una crida a totes les assistents a omplir els carrers aquest dimecres a la tarda en les diverses manifestacions convocades amb motiu del 8 de març.