L'artista francès James Colomina ho ha tornat a fer i aquest diumenge va instal·lar una de les seves escultures vermelles, aquest cop al parc de Joan Miró, al costat de la plaça Espanya. No és la primera vegada que l'artista fa una acció a Barcelona i aquesta vegada el protagonista és el president rus Vladímir Putin. Colomina ha instal·lat una escultura de denúncia contra el president rus per la seva invasió d'Ucraïna i ho ha fet al cèntric parc de Barcelona. L’estàtua representa Vladímir Putin assegut sobre un tanc de guerra diminut, com si fos una joguina. L’estàtua també és de color vermell com la que va instal·lar per reemplaçar la de l’esclavista Antonio López sota el títol d'”Humanitat” a principis d’aquest 2022.
Betevé ha estat en contacte amb l'artista i els hi ha explicat que l’objectiu d’aquesta escultura és “crear un diàleg amb els nens i les nenes” i denunciar “l’absurditat de la guerra i la valentia dels infants davant de situacions violentes i catastròfiques que no han escollit”. L’obra ha arribat a Barcelona procedent dels Jardins de Luxemburg a París i, segons Colomina, “Vladímir Putin encara viatjarà més”. Es tracta d'art efímer i només ha estat a la capital catalana unes hores, durant el diumenge, ja que aquest dilluns al matí els curiosos que s'han apropat al parc han vist que ja no quedava ni rastre de Putin.
Colomina contra l'esclavisme
Colomina ja ha tingut protagonisme a Barcelona quan el passat mes de gener va col·locar "sense permís" de l'Ajuntament de Barcelona una escultura contra l'esclavisme en el mateix espai on abans es trobava l'estàtua d'Antonio López, que va ser retirada el maig del 2018 pel seu passat esclavista. En aquell moment, l'artista va explicar en un comunicat que l'acció reivindicativa es feia amb motiu de l'aniversari de l'abolició de l'esclavitud a l'estat espanyol. Fonts municipals van confirmar a Europa Press que, efectivament, l'artista no tenia permís municipal per instal·lar l'escultura, tot i que van afegir que la deixarien on era "com altres mostres d'art efímer que es fan a la ciutat".
L'obra es deia Humanitat i presentava dues figures vermelles que s'abraçaven: un os de peluix i el nen que hi ha a l'interior de cada adult, segons l'artista. "És com un símbol de la relació positiva entre la diferència on el color de la pell, el gènere, la raça i la religió serien percebuts com una riquesa", va afegir Colomina. El passat esclavista d'Antonio López va motivar l'artista a col·locar la nova obra en el lloc de la vella, que va ser retirada també per aquest motiu fa uns quatre anys. De fet, aquest rerefons també va motivar el canvi de nom de la plaça, que s'anomenarà finalment Idrissa Diallo, en honor al jove que va morir en el CIE de Barcelona l'any 2012.
L'obra de Colomina no va durar massa ja que va aparèixer el 28 de gener i va desaparèixer el 20 de febrer, quan tècnics municipals van procedir a baixar-la del pedestal i la van transportar al magatzem municipal. Segons van confirmar fonts municipals a elNacional.cat, es va “procedir a la retirada i trasllat a magatzems municipals a l'espera que l'artista passi a recollir-la”, de manera que la peanya del monument torna a estar sense estàtua.