El passat 28 de gener, el pedestal on fins al 2018 s’aixecava l’estàtua d’Antonio López, va aparèixer amb una nova escultura sorprenent, tant per la seva forma com per la manera com hi havia arribat. La nova estàtua, un noi i un os abraçats i de llampant color vermell, va ser fruit d’una acció espontània a càrrec d’un particular, l’artista James Colomina, que per mitjà d’un comunicat va justificar que havia col·locat l’estàtua com a acció reivindicativa amb motiu de l'aniversari de l'abolició de l'esclavitud a l'estat espanyol, que es va celebrar el 30 de gener. En aquell moment, fonts municipals van confirmar que l'artista no tenia permís municipal per instal·lar l'escultura i van afegir que la deixarien durant un temps "com altres mostres d'art efímer que es fan a la ciutat".
En tot cas, aquesta condició d’obra efímera es va exhaurir dissabte, quan tècnics municipals van procedir a baixar-la del pedestal i la van transportar al magatzem municipal. Segons han confirmat fonts municipals a elNacional.cat, dissabte es va “procedir a la retirada i trasllat a magatzems municipals a l'espera que l'artista passi a recollir-la”, de manera que la peanya del monument torna a estar sense estàtua. L’obra, que duia per nom ‘Humanitat’, estava composta per dues figures vermelles abraçades: un os de peluix i el nen que hi ha a l'interior de cada adult, segons l'artista. "És com un símbol de la relació positiva entre la diferència on el color de la pell, el gènere, la raça i la religió serien percebuts com una riquesa", va apuntar Colomina.
Passat esclavista
El passat esclavista d'Antonio López va motivar l'artista a col·locar la nova obra en el lloc de la vella, que va ser retirada també per aquest motiu fa uns quatre anys. De fet, aquest rerefons també ha motivat el futur canvi de nom de la plaça, que s'anomenarà finalment Idrissa Diallo, en honor al jove que va morir en el CIE de Barcelona l'any 2012. Va ser el juny del 2021 quan l'Ajuntament de Barcelona va aprovar el canvi de nom de la plaça, que no es dirà més com l'esclavista i s'acabarà dividint en dos: la banda Llobregat de la Via Laietana, plaça de Correus; la banda Besòs, plaça d'Idrissa Diallo.
James Colomina és un artista de Tolosa de Llenguadoc que instal·la les seves obres al carrer de manera "teatralitzada per interactuar amb el públic". Segons el seu lloc web, les seves creacions "sovint se situen en llocs emblemàtics i creen un contrast entre el lloc, l'obra i el missatge que transmeten”. “Hipersensible per naturalesa davant les notícies que considera cruels, James va sentir la necessitat de crear obres significatives, i d'expressar a través d'elles la ironia de la condició humana", continua l'explicació del seu portal, que afegeix que l’artista “deplora en la seva espècie una solitud inexorable, una facilitat per ser manipulat, una certa inclinació a l'autodestrucció i la intolerància i li agrada pensar que les seves escultures molesten”.