La primera il·luminació de l’estel de Nadal situat a la plaça de Sant Jaume, que enguany substitueix el tradicional pessebre -que no el pessebre tradicional-, ha passat sense pena ni glòria, en un ambient de poca expectació i que ha acabat amb tímids aplaudiments. La instal·lació, que rep el nom d’‘Origens’ crida l’atenció per si mateixa per l’existència de l’enorme estel de vint puntes plantat a la plaça, però el que és el moment de la il·luminació no s’ha convertit, almenys de moment, en un reclam nadalenc de primer ordre. Més sort ha tingut el pessebre d’ambient portuari de l’interior de la Casa Gran, on aquest divendres al vespre s’han format les primeres cues.
De fet, la il·luminació del mateix estel es fa difícil d’entendre, ja que la música s’ha d’escoltar a través del mòbil de cada usuari a través de codis QR, mentre que a la plaça regna un silenci més expectant que resolutiu. A diferència d’altres ocasions, com el mapping de fa uns anys, no hi havia una gran expectació per veure aquesta primera encesa. A les 18:30 hores, tal com estava previst, l’estel, que prèviament estava il·luminat per projectors des de l’Ajuntament i el Palau de la Generalitat, ha començat a donar símptomes d’il·luminació interior, ara bé, sense gaire sentit per als espectadors, amb punxes encenent-se i apagant-se aparentment de forma atzarosa. Per això mateix, els espectadors només s’han expressat quan l’estel ha aparegut il·luminat de forma completa. I al final de tot, assenyalat per una apagada general de l’estel, s’han pogut escoltar tímids aplaudiments.
Primeres cues per veure el pessebre
Més sort ha tingut el pessebre de l’interior de la plaça Sant Jaume, encara que potser no agradarà del tot als defensors del concepte de pessebre tradicional. Es tracta d’una instal·lació inspirada en Joan Salvat-Papasseit i d’estètica portuària, on el naixement se situa dins un vagó de tren entre els històrics magatzems portuaris -rafals en català normatiu i ‘tinglados’ en català portuari- del Moll de la Fusta. En aquest cas, no hi falta res del pessebre tradicional, ni la sagrada família, ni l’anunciació, ni el caganer, ni els reis d’Orient, ni els legionaris romans, però amb un toc que converteix els pastors en estibadors i els romans en mossos d’esquadra.
En tot cas, i davant la perplexitat causada per la il·luminació de l’estel, entrar al pati de carruatges de la Casa Gran, amb una il·luminació i decoració que respon més al concepte tradicional nadalenc, ha semblat per a molts ciutadans una bona manera d’embafar-se d’esperit nadalenc. Val a dir, també, que encara queda gairebé un mes pel dia de Nadal i, qui ho sap, potser l’estel acabarà guanyant-se un lloc al cor dels barcelonins o barcelonines. De moment, però, només sembla un element més per alimentar la tradicional polèmica que sempre envolta la celebració de Nadal a la capital de Catalunya.